PALMI SKORO TREĆINA MANDATA U SKUPŠTINI: Socijalisti i Jedinstvena Srbija potvrdili udruženi nastup na izborima 3. aprila

S. S. R.

09. 02. 2022. u 10:11

TRADICIONALNA koalicija Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme nastavlja saradnju i na izborima 3. aprila, a utanačeni su i gotovo svi detalji saradnje, nezvanično saznaju "Novosti".

ПАЛМИ СКОРО ТРЕЋИНА МАНДАТА У СКУПШТИНИ:  Социјалисти и Јединствена Србија потврдили удружени наступ на изборима 3. априла

Foto Tanjug

Nosilac liste za parlamentarne izbore biće Dačić, odmah za njim Marković, čija bi stranka trebalo da dobije 27 odsto poslaničkih mesta. Na sastanku o nastavku zajedničkog delovanja, koje traje već 14 godina - od izbora 2008. godine, potvrđeno je da daju podršku Aleksandru Vučiću kao zajedničkom kandidatu stranaka vlasti za predsednika države. Ako pak Vučić ne istakne kandidaturu, blok SPS - JS imaće svog aduta u trci za mandat na Andrićevom vencu.

Liste za republički parlament i Beograd još nisu sastavljene u potpunosti. Sklapaju se kockice ko će se na njima naći, ali se zna da neće biti doktora Branislava Nestorovića, koji je postao član pokreta "Zmajevi".

Prošle godine pojavile su se spekulacije da je došlo do sukoba između dvojice lidera, što su oni demantovali i u novembru potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, a sada su dogovorili i kako će deliti mesta.

Dačić je tada poručio da je ovaj potez odgovor na medijske spekulacije o navodnom razdoru u koaliciji i poruka građanima i članstvu da su stranke zadovoljne dosadašnjom saradnjom i rezultatima i da su spremne da nastave zajedničko delovanje. Marković je rekao da je njihova koalicija počela da smeta nekima, jer su jaki.

Inače, na prethodnim parlamentarnim izborima koji su održani u junu 2020. godine, tim SPS i JS osvojio je 334.333 glasa, odnosno 10,38 odsto izašlih birača što im je donelo 32 poslanička mesta. Kako su do sada nekoliko puta isticali lideri, cilj im je da na izborima u aprilu postignu još bolji rezultat. Saradnja ove koalicije sa SNS nastaviće se i posle izbora.

PRIČA ZAPOČETA 2008. GODINE

SOCIJALISTI su zajedno sa JS, a tada i PUPS prvi put nastupili na izborima 2008. godine kada je slogan bio "Ustani, Srbijo". Saradnju su, u ovom timu, nastavili i 2012. godine pod parolom: "Jasno. Čvrsto. Odlučno". Na predsedničkim izborima 2014. kandidat im je bio Dačić i tada je u kampanju krenuo uz slogan: "Služimo narodu". Put su nastavili bez PUPS i zajedno nastupili 2016. godine, kada su osvojili 10,95 odsto glasova. Dok na parlamentarnim izborima uvek nastupaju zajedno, ovaj model nije u potpunosti preslikan i na lokalne. Odbori sami odlučuju sa kim će ili ne u koaliciju u opštinama i gradovima, ali će ovog puta nastupati zajedno na svim nivoima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)