SUĐENJE TAČIJU MOŽE DA TRAJE I ČITAVU DECENIJU: Tužilaštvo u Hagu o iznošenju dokaza protiv "četvorke" tzv. OVK

S. Rovčanin Tomković

07. 02. 2022. u 09:00

SPECIJALNO tužilaštvo sa sedištem u Hagu iznelo je procenu da im je za izvođenje dokaza protiv četvorke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova - Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija - koji su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva i mučenja na Kosovu i Metohiji i severnoj Albaniji, biti potrebno 1.863 sata.

СУЂЕЊЕ ТАЧИЈУ МОЖЕ ДА ТРАЈЕ И ЧИТАВУ ДЕЦЕНИЈУ: Тужилаштво у Хагу о изношењу доказа против четворке тзв. ОВК

Hašim Tači, Foto AP

Ova brojka, uzimajući u obzir da suđenja efektivno ne traju duže od šest sati dnevno i da se ne održavaju svakodnevno, gotovo izvesno najavljuje da će proces pripadnicima terorističke organizacije trajati godinama, a možda čak i punu deceniju.

U slučaju da sudija za prethodni postupak Nikolas Giju prihvati računicu Tužilaštva, to znači da će tužioci svedoke ispitivati i iznositi dokaze 310 radnih dana. Ovde nije uračunato vreme odbrane, koja po pravilu ima isto sati koliko i tužioci (ukupno bi mogli da imaju 3.726 sati). U dužinu procesa treba uračunati i svedoke odbrane, te letnje i zimske pauze, kao i prekide zbog opstrukcija, kojih će neizostavno biti, pa onda žalbe posle prvostepene presude i vreme do izricanja konačne.

Redžep Seljimi, Foto AP

Advokat Zoran Živanović, koji je dugogodišnji učesnik suđenja u Tribunalu, objašnjava za "Novosti" da je, na primer, proces u predmetu "Srebrenica" neprekidno trajao od 21. avgusta 2006. do 10. septembra 2009. godine.

- To je nešto više od tri godine, bilo je nekoliko pauza. Efektivno se radilo oko 4,5 sati dnevno. Imali smo 425 sudećih dana, što znači da su tužilaštvo i odbrana imali ukupno 1.912 sati - objasnio je Živanović i dodao da predviđeno vreme može i da se menja, ukoliko se pojave novi svedoci.

On je naveo i da broj sati koje je Tužilaštvo tražilo ne može da se direktno dovede u vezu sa procenom da li to podrazumeva da imaju jake ili slabe dokaze.

Jakup Krasnić, Foto Printskrin

Advokat jednog od lidera OVK Kadrija Veseljija, Ben Emerson, uputio je podnesak sudu u kojem navodi da su mu sporna 1.863 sata koje je Tužilaštvo tražilo.

- Tokom suđenja Jadranku Prliću od Tribunala je traženo 296 sati za izvođenje dokaza, odnosno oko godinu i devet meseci. U procesu protiv Milana Milutinovića traženo je 166 sati, odnosno 10 meseci. Ako bi se sledio tempo kojim se radilo u ova dva procesa, ovaj protiv mog klijenta i ostalih, suđenje bi trajalo 112 meseci - napisao je Emerson.

Inače, očekuje da suđenje počne do kraja godine, a optuženi su u pritvoru od novembra 2020. godine.

Kadri Veselji, Foto

OPTUŽNICA NA 43.000 STRANICA

TUŽIOCI su ranije najavljivali da imaju 153 svedoka i da je optužnica potkrepljena sa 43.000 stranica, gde su izveštaji, izjave svedoka i fotografije. Uz to poseduju i preko 20 sati audio-vizuelnog materijala. Ipak, u međuvremenu su pominjali i dodatnu dokumentaciju, pa je moguće da će do početka suđenja biti još svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)