DOK JE KURTI U PRIŠTINI, DIJALOGA NEĆE BITI: Eskobar i Lajčak stižu u Beograd, Selaković otkriva detalje

Novosti online

30. 01. 2022. u 09:27

NAREDNE nedelje u Srbiju dolaze evropski i američki izaslanik Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar.

ДОК ЈЕ КУРТИ У ПРИШТИНИ, ДИЈАЛОГА НЕЋЕ БИТИ: Ескобар и Лајчак стижу у Београд, Селаковић открива детаље

Foto: Profimedia

Centralna tema biće pitanje dijaloga Beograda i Prištine, a šef srpske diplomatije Nikola Selaković kaže da je očigledno da, otkad je Kurti na čelu vlade u Prištini - dijaloga nije bilo i da ga verovatno neće ni biti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je rekao da će centralna tema prilikom razgovara sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom biti pitanje dijaloga Beograda i Prištine i sve što opterećuje te odnose na putu normalizacije.

- Naša pozicija i ono što se ne menja je to da smo uvek spremni da sednemo za pregovarački sto i da razgovaramo, ali nam je očigledno da otkad je Kurti u Prištini i otkad se on pita, da nije bilo dijaloga i da ga verovatno neće biti, dok god on odlučuje - rekao je Selaković gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Foto P. Milošević

Istakao je da je Beograd posvećen dijalogu, da nam je očuvanje mira i stabilnosti, ali i interesa na Kosovu i Metohiji prioritet.

Beograd, kaže, odmerava svoje poteze i mudro donosi odluke.

- Činjenica je da veliki broj država želi da čuje Srbiju i sa njom razgovara - Srbiju koja je dve godine zaredom najbrže rastuća ekonomija, koja je ugostila prijatelje iz Nesvrstanih, što je ostavilo dubok utisak među njima, Srbiju koja se ubrzano razvija - rekao je Selaković, navodeći da je to rezultat politike predsednika Aleksandra Vučića.

"Srbija će biti dobar sused" 

Komentarišući trusnu situaciju u regionu, Selaković je rekao da ako možemo nešto iz nje da naučimo, to je koliko je vredna politička stabilnost u Srbiji.

- Ne možete biti zadovoljni kada je samo vama dobro. Zato je uloga Beograda i Srbije veoma važna. Mi svojim primerom šaljemo prouku, razvojem inicijativa kao što je Otvoreni Balkan, infrastrukturnim povezivanjem - rekao je šef srpske diplomatije.

Kaže da će Srbija biti dobar sused koji će težiti da razvija dobre odnose, da se koncentriše na tačke gde imamo ista gledišta i zajedničke interese.

Kada je reč o tenzijama na istoku Evrope, Selaković je rekao da se nada da će biti postignuti i realizovani dogovori koji će voditi smirivanju situacije.

- Ruska Federacija je naš tradicionalni prijatelj, bratska zemlja i saveznik, Ukrajina je takođe slovenska, pravoslavna zemlja. Nije dobro da među onima koji su do juče jednu kuću delili postoje bilo kakvi sukobi - rekao je Selaković.

Podseća da je Srbija kroz to prošla.

- Kao država i narod koji je prošao kroz deceniju ratovanja, kada je svet beležio najveći trend razvoja, ne bih to nikome poželeo. Sve što može da dovede do njegovog izbegavanja, tome treba pribegavati - zaključio je Selaković.

(RTS)

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni