PETKOVIĆ: Borićemo se da se na KiM održe izbori 3. aprila

Tanjug

17. 01. 2022. u 09:56

UPRKOS tome što je Aljbin Kurti sprečio održavanje referenduma na KiM, nastavićemo da radimo na tome da se izbori 3. aprila održe u južnoj pokrajini, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

ПЕТКОВИЋ: Борићемо се да се на КиМ одрже избори 3. априла

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je, gostujući na TV Prva, rekao da smo juče prisustvovali demonstraciji sile Aljbina Kurtija koja je će imati "nesagledive posledice" po normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.


- Od jutros je mirno, ali je situacija napeta jer smo juče mogli da vidimo demonstraciju sile Aljbina Kurtija, kosovske policije i ROSU koja je sa dugim cevima i oklopnim vozilima stajala na regionalnom putu između Leposavića i Kosovske Mitrovice. Pogranična policija je u mnogo većem broju bila prisutna na Jarinju i Brnjaku, a regularna kosovska policija bila je prisutna u svim srpskim sredina na KiM i južno od Ibra, tamo gde se naš narod okupljao i želeo da iskaže protest i nezadovoljstvo zbog toga što mu je Kurti zabranio izjašnjavanje na referendumu - rekao je Petković.

On je naveo da je srpski narod sa KiM glasao na izmeštenim biračkim mestima u Vranju, Kuršumliji, Novom Pazaru i Raški.

- Morali smo za jedan dan da se potpuno reorganizujemo, jer je referendumski materijal zaplenjen i nalazi se na terminalu administrativnog prelaza Merdare - naveo je Petković.

On je objasnio da je referendumski materijal na Merdaru, kao i uvek u sličnim situacijama, trebalo da preuzme misija OEBS-a i dalje ih distribuira po srpskim sredinama, ali da ih je umesto OEBS-a sačekala kosovska policija koja je zaplenila materijal, a ljude koji su ga nosili lišila slobode, uključujući i koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića.

- Zvao sam Miroslava Lajčaka da se ljudi oslobode, a da OEBS preuzme materijal i da ga distribuira u srpskim sredinama. On je kazao da će da se obrati Kurtiju i to je bilo sve. Ne mogu da verujem da Zapad ne može da izvrši pritisak na Kurtija - zaključio je Petković.

On je ocenio da Zapad podržava Kosovo kao svoje čedo, ali da će Srbija nastaviti da se mirnim i demokratskim putem bori za održavanje izbora na KiM 3. aprila.

BONUS VIDEO: DRAMA NA MERDARU: Kosovska policija hapsi Srbe i pleni izborni materijal

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!