ISTINA OTKRIVENA, ZLOČIN NEKAŽNJEN: Frankfurter rundšau pre 22 godine razobličio laž o bombardovanju voza u Grdeličkoj klisuri

Novosti online

17. 01. 2022. u 09:58

NEMAČKI list "Frankfurter rundšau" razobličio je na današnji dan pre 22 godine obmanu komandanta NATO u Evropi generala Veslija Klarka posle bombardovanja putničkog voza na mostu preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri u aprilu 1999 - kada je ubijeno 55 civila.

ИСТИНА ОТКРИВЕНА, ЗЛОЧИН НЕКАЖЊЕН: Франкфуртер рундшау пре 22 године разобличио лаж о бомбардовању воза у Грделичкој клисури

Foto EPA

Napad na putnički voz u Grdeličkoj klisuri je izveden 12. aprila 1999. godine (drugog dana pravoslavnog Vaskrsa), kada je avion NATO-a ispalio dve rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri. U eksploziji i plamenu od ovih pogodaka izginulo je i povređeno mnogo putnika. Tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali.

Jezive slike iz Grdeličke klisure obišle su ceo svet, a komandanti Alijanse kvalifikovali su pogibiju nevinih ljudi kao kolateralnu štetu — tvrdili su da je meta bio most.

Glavnokomandujući NATO snaga general Vesli Klark cinično je zaključio da je voz išao previše brzo, a da je bomba bila previše blizu cilja da bi mogla da se otkaže.

Nemački list "Frankfurter rundšau" razobličio je obmanu komandanta NATO u Evropi generala Veslija Klarka posle bombardovanja putničkog voza na mostu preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri u aprilu 1999 - kada je ubijeno 55 civila.

Zločin se dogodio tokom dana i pri vedrom vremenu. Klark je na osnovu video-snimka ubeđivao novinare da pilot nikako nije mogao da izbegne voz koji se "iznenada pojavio". Nemački list je tada angažovao eksperte koji su nepobitno dokazali da je "Klarkov snimak" ubrzan 4,7 puta i da je pilot prvog aviona, koji je pogodio voz, imao najmanje 40 sekundi da obavesti pilota druge letelice da će pogoditi voz.

Međunarodni Tribunal za bivšu Jugoslaviju uspostavio je u maju 1999. godine komitet sa ciljem određivanja da li je bilo prekršaja međunarodnog zakona tokom NATO bombardovanja, ali je u finalnom izveštaju Karla del Ponte zauzela stanovište da napad jeste bio srazmeran. 

BONUS VIDEO: 

ISTORIJSKO IZVINjENjE ZA BOMBARDOVANjE: Zeman je jedini koji je bio iskren

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna