SRPSKI GENERAL RADIVOJE MILETIĆ PONOVO PODNEO ZAHTEV HAGU: Izdržao tri četvrtine kazne

S. J. M.

05. 01. 2022. u 13:29

SRPSKI general Radivoje Miletić (73) , koji se nalazi u zatvoru u Finskoj, podneo je juče treći zahtev Mehanizmu u Hagu za prevremeno uslovno puštanje na slobodu.

СРПСКИ ГЕНЕРАЛ РАДИВОЈЕ МИЛЕТИЋ ПОНОВО ПОДНЕО ЗАХТЕВ ХАГУ: Издржао три четвртине казне

Foto: AP

On je dve trećine kazne od 18 godina, na koliko je osuđen, izdržao još u maju 2018. godine, ali  je predsednik suda Karmel Ađijus od tada već dva puta odbio da ga pusti na prevremenu slobodu, što je do njegovog dolaska na čelo haškog suda bila ustaljena praksa. Miletić je do sada izdržao tri četvrtine kazne.

U zahtevu koji je podnela njegova advokatica Nataša Favo Ivanović navodi se da je Miletić u potpunosti svestan težine dela za koje je osuđen i da njegovo besprekorno ponašanje pokazuje potpunu rehabilitaciju, što su u svojoj dokumentaciji koje su prosledile Mehanizmu navele i finske vlasti. Miletić je spreman da ispuni sve uslove za prevremenu slobodu i da ih poštuje.

U zahtevu se ukazuje i na raniju zamerku Ađijusa da Miletić nije sarađivao sa tužilaštvom, ali i na to da se on tokom suđenja branio ćutanjem, što je njegovo osnovno pravo zagarantovano Međunarodnim pravima, pa i samim Statutom Haškog tribunala, kao i da nakon pravosnažne presude tužilaštvo nikada ni zbog čega nije kontaktiralo sa Miletićem.

Advokatica je navela i da su Miletiću otkako je zatvoren 2005. godine preminuli roditelji, supruga i sestra, da još ima decu i unuke u Beogradu, kod kojih bi živeo u slučaju usvajanja njegovog zahteva. 

Inače, dok je još bio u pritvoru u Sheveningenu utvrđeno je da Miletić boluje od leukemije, ali je ta bolest sad stabilizovana. Ima i dijabetis, a nedavno mu je operisan i kuk.

Uz ovaj zahtev sudu je priloženo i Miletićevo pismo, koje je on još pre tri godine uputio predsedniku Mehanizma i u kojem iskazuje žaljenje i da je svestan da je rat naneo veliko zlo, ali i bol nevinim žrtvama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili