"GONG" ZA TRKU OD SRETENJA: U kalendaru 2022. utvrđeni rokovi i zvaničan početak kampanje za predstojeće izbore

S. S. R.

03. 01. 2022. u 09:11

POČETAK nove godine, u kojoj će građani birati skupštinski saziv, beogradski parlament i gradonačelnika, kao i predsednika države, obeležiće njihovo raspisivanje i zvaničan početak kampanje.

ГОНГ ЗА ТРКУ ОД СРЕТЕЊА: У календару 2022.  утврђени рокови и званичан почетак кампање за предстојеће изборе

Foto Ž. Knežević

Prema kalendaru koji je dogovoren u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima bez posredstva stranaca, kada je utanačeno i da će se glasanja na tri nivoa odigrati u istom danu - 3. aprila, predviđeno je da parlamentarni i beogradski izbori budu raspisani na Sretenje, 15. februara, a predsednički 2. marta.

Poslednji zadatak Skupštine Srbije biće da dvotrećinskom većinom potvrdi rezultate referedumskog glasanja o promeni Ustava, koje je zakazano za 16. januar. Zatim će biti raspuštena, a predsednik Aleksandar Vučić će raspisati izbore. Istovremeno, prvi čovek parlamenta Ivica Dačić označiće početak trke za prestonicu.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proći manje od 45, ni više od 60 dana. To znači da je Sretenje poslednji dan do kada bi parlamentarci mogli da budu u klupama.

Izbori za predsednika Republike raspisuju se 90 dana pre isteka mandata (Vučić je zakletvu položio 31. maja 2017. godine), tako da se okončaju u narednih 60 dana od trenutka kada budu raspisani. Od davanja znaka da kampanja može da počne, ne sme proteći manje od 30, ni više od 60 dana. Držeći se zakonskih rokova, Dačić će 2. marta označiti zvaničan početak trke za novog predsednika.

Ovi datumi predviđaju da će kampanja za parlament i Beograd trajati 46 dana, a za predsednika države 31 dan, mada se ona uveliko vodi.

Zasad se, po njihovim najavama, zna da će u trku za predsednika ući Boško Obradović (Dveri), Miloš Jovanović (DSS-POKS), Vojislav Šešelj (SRS) i novinar Srđan Škoro. Proevropska opozicija okupljena oko SSP, DS, Narodne stranke najavila je da će najverovatnije imati zajedničkog kandidata i da će ime saopštiti sledeće godine. Ipak, blok oko SSP izašao je sa informacijom da će na čelu njihove parlamentarne liste biti Marinika Tepić. Karte za Beograd i dalje ne otkrivaju.

O KANDIDATURI DO 1. MARTA

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić je najavio da će između 15. februara i 1. marta objaviti da li će se kandidovati za još jedan mandat predsednika. Kako je rekao, pre toga ima dosta važnijeg da uradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)