ALBANCI SE MASOVNO ISELJAVAJU SA KiM: Prištinu čeka demografska katastrofa

Novosti online

31. 12. 2021. u 09:41

TENZIJE u Prištini dobrim delom su odraz ljubomore jer Albanci jasno vide da je situacija na severu Kosova i Metohije mnogo bolja u svim oblastima nego u ostalim delovima pokrajine, smatraju stručnjaci.

АЛБАНЦИ СЕ МАСОВНО ИСЕЉАВАЈУ СА КиМ: Приштину чека демографска катастрофа

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

- Što se tiče aspekta bezbednosti, najzadovoljniji sam što smo uspeli da jednu ozbiljnu organizovanu kriminalnu grupu uhapsimo i da lišimo slobode, bez ijednog ispaljenog metka. To je veliki uspeh - rekao je profesor Ilija Životić sa Fakulteta bezbednosti.

Dr Zoran Milosavljević ističe da je najbitnije sačuvati mir i stabilnost.

- Pre svega rekao bih da je godina za nama bila uspešna. Prvo i osnovno je mir i stabilnost. Bez toga nema ni ekonomskog jačanja. To je ono što će nam biti fokus u narednom periodu. Pre svega očuvanje zdravstvenog sistema. Srbija je pokazala da je ovako mala mnogo jača od nekih većih sistema. Mi smo otvorili i granice za svoje komšije - rekao je dr Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije.

Milosavljević i Životić su govorili i o demografskoj situaciji među Albancima.

- Vidite i demografske podatke. Sa prostora Kosova i Metohije se iseljava najveći broj ljudi u Evropi. Albanci odlaze jer nemaju posao. To su drastične cifre. To je najbolji pokazatelj šta će se dešavati. Hrvatska pre svega lobira za njih. Nikakva tajna nije. Bili su saveznici još za vreme građanskog rata u Hrvatskoj, a kasnije i na Kosovu i Metohiji. Sa druge strane, što se tiče Kosova i Metohije, mislim da radimo jednu odličnu stvar. Neke tenzije u Prištini su samo odraz ljubomore jer ukoliko vidite koliko se samo stanova i kuća izgradilo na severu Kosova i Metohije i koliko smo bolnica, škola i vrtića obnovili, biće vam jasno - rekao je Ilija Životić.

(Kurir)

BONUS VIDEO: Ispovest Nikole - dečaka koga su pretukli Albanci, njegovog oca i predsednika opštine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna