PRLJAVA KAMPANJA ZAPADA: Vučić im diktator zbog veze sa Sijem i Putinom

D. M.

06. 12. 2021. u 09:00

SVE su očigledniji pokušaji, i unutar Srbije i izvan nje, da se vlasti u Beogradu zalepi etiketa autokratske, a predsednik Aleksandar Vučić stavi u isti koš sa liderima koje Zapad tretira kao pretnju, poput šefa beloruske države Aleksandra Lukašenka, ruskog lidera Vladimira Putina, pa i kineskog vođe Si Đinpinga.

ПРЉАВА КАМПАЊА ЗАПАДА: Вучић им диктатор због везе са Сијем и Путином

Arhiva

Prema tumačenjima analitičara, u tom kontekstu mogli bi se posmatrati i ekološki protesti, a čiji je jedan od ciljeva da se pod parolom borbe za zaštitu životne sredine pojačava narativ o narušenoj demokratiji u Srbiji.

Zato i ne čudi što se uoči poslednjih blokada puteva širom Srbije oglasio i profesor vašingtonskog Univerziteta Džon Hopkins, Danijel Server, inače stari kritičar vlasti u Beogradu i albanski lobista. On je poručio da "sve razvijenije partnerstvo Srbije sa Rusijom, našu zemlju udaljava od EU i zapadnih vrednosti".

Nije prvi put da se iz Vašingtona čuju zamerke zbog naše saradnje sa Moskvom i Pekingom, ali je Server sad otišao i korak dalje, tvrdeći da tom saradnjom Beograd "de fakto postaje autokratski saveznik autokratije".

- Vašington i Brisel do sada nisu želeli da deluju usled bojazni da će alternativa u Srbiji biti gora. Taj stav bi se, naravno, mogao promeniti. Srbija se definitivno okreće Rusiji i Kini, koje neće kritikovati njenu kleptokratsku autokratiju. Sve to bi moglo biti nalik situaciji u Belorusiji u kojoj vlada autokrata bez trunke legitimiteta - koji se oslanja na proizvoljnu silu da bi ostao na vlasti - rekao je Server, kojeg je posebno "zažuljala" nedavna poseta ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi.

S druge strane, Server, ali i mnogi drugi kritičari Beograda po pravilu "žmure" na svaki potez i Vučića i Vlade koji ide u pravcu toga da se u Srbiji poštuju Ustav, zakoni i demokratske procedure, jer to očigledno ne ide naruku dokazivanju teze o autokratiji.

Tako se još niko nije oglasio ni o Vučićevim porukama u razgovoru sa meštanima lozničkog kraja da će odluke o eventualnom rudniku jadarita u njihovom kraju donositi isključivo narod. Ćuti se i na predsednikove poruke da će biti izmenjen Zakon o eksproprijaciji, što je i jedan od glavnih zahteva ekoloških protesta, ali ne zato što je neustavan, već zato što u njega treba ugraditi bolja rešenja.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da nema dileme da snažna Srbija ne odgovara nikome osim Srbima:

- Najmanje odgovara albanskom lobisti Serveru. Ovakve izjave su deo propagandnog pokušaja da se pred zapadnom javnošću srpska vlast okarakteriše kao pretnja, pa da se onda i delovanje protiv nje legitimizuje. Naravno, organizatori "ekoloških protesta" sa ekologijom zapravo nemaju veze, već kompletni "zeleni" narativ koriste za destabilizaciju Srbije.

I politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Serverova izjava u najmanju ruku cinična i maliciozna:

- Bolje bi bilo da je Server rekao da se EU i Vašington odmiču od Srbije, time što priznaju secesionizam Kosova. Ne odmiče se Srbija od EU, Srbija ne uzima ništa od nje. Niti se odmiče od Amerike, jer ni na koji nači ne šteti američkim interesima. Već se SAD i EU odmiču od nas time što ugrožavaju vitalne interese naše zemlje. S jedne strane nam otimaju deo naše teritorije, a s druge ruše Dejtonski sporazum, udarajući time i na Srbe u Bosni i Hercegovini. Oni nas guraju od sebe, a Srbija vrlo obazrivo i odmereno gradi strateško partnerstvo sa Rusijom i Kinom, ali se ne konfrontira sa Zapadom.

BRNABIĆEVA: ZAHTEVI PROTIVUSTAVNI

PREMIJERKA Ana Brnabić ponovila je u nedelju da protesti nemaju veze sa ekologijom i ocenila da su zahtevi organizatora blokada protivustavni. Navela je da je jedan od njihovih zahteva da se povuče Zakon o referendumu i objasnila da se on menja kako bi se uskladio sa važećim Ustavom iz 2006.

- Taj akt ne predviđa prag za referendum, a Zakon o referendumu iz 1994. predviđa. Mi samo izjednačavamo Zakon sa Ustavom. Ovim protestom se traži da ne poštujemo Ustav i zakone naše zemlje. Da li je to država u kojoj želimo da živimo i da li je to vladavina prava - upitala je Brnabićeva, koja je ponovila da je dokaz da su protesti politički, a ne građanski i to što njima prisustvuju pojedini predstavnici opozicije kao što su Dragan Đilas, Marinika Tepić, Borko Stefanović...

MALI: IZMENE ZAKONA U ČETVRTAK

MINISTAR finansija Siniša Mali najavio je u nedelju da će se već na narednoj sednici Vlade, u četvrtak, naći izmene Zakona o eksproprijaciji.

- Zakon jeste u skladu sa Ustavom, a u pitanju su neki rokovi, koji, prema mišljenju predsednika Vučića, a i našem, daju kraći vremenski rok za odlučivanje oko prodaje imovine od pet dana. Krajnji rok za potpisivanje je 10. decembar, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine - rekao je Mali, i naglasio da taj zakon nema veze sa "Rio Tintom".

VESIĆ: PRAVO NA STAV, ALI BEZ BLOKADE

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je u nedelju da svako ima pravo da izrazi svoje političko mišljenje, ali ne tako što će blokirati život drugih ljudi.

On je podsetio na scene sa protesta u subotu, poput one kada žena nosi dete preko mosta jer mora na dijalizu, a ne može da prođe kolima:

- Svaki građanin koji je nezadovoljan nekim zakonom ima pravo da sakuplja peticije, ima pravo da protestuje, ali ne tako što će blokirati saobraćajnice. U subotu je otkazano 79 linija gradskog prevoza, a više od 25.000 ljudi nije moglo da ga koristi u vreme blokade, i to naprosto nije u redu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo