BRNABIĆ PORUČILA: Insistiraćemo na zaštiti svetske baštine

Novosti online

12. 11. 2021. u 17:14

SRBIJA je ponosna na nasleđe Uneska i nastaviće da insistira na zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine kroz njegovu listu ugrožene svetske baštine, jer je to ključno za zaštitu baštine same Srbije, posebno Kosova i Metohije, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na svečanosti povodom obeležavanja 75-godišnjice Uneska.

БРНАБИЋ ПОРУЧИЛА: Инсистираћемо на заштити светске баштине

Foto: Tanjug AP

- Srbija jeste i ostaće dosledna promovisanju depolitizacije ove agencije UN i ostaje posvećena povezivanju zemalja članica UN kroz angažman mlađih generacija. Nadamo se da ćemo do obeležavanja 100-godišnjice Uneska imati još više toga na čemu možemo da budemo zahvalni kao prijatelji i partneri - rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije izrazila je nadu da će stalna predstavnica Srbije pri Unesko, ambasadorka Tamara Rastovac Siamašvili, biti izabrana za predsedavajuću izvršnog saveta Uneska kako bi, kako je rekla, nastavila da se zalaže za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i nauke, u naredne dve godine.

- Smatramo našu zemlju jednom od najhrabrijih promotera načela poštovanja nacionalnog suvereniteta, nemešanja u unutarašnje stvari država, a posebno promovicanja solidarnosti i jednakosti između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju - rekla je Brnabić.

Ukazala je da je Unesko bio među retkim organizacijama, koje su brzo pronašle inovativne načine da održe rad na poboljšanju saradnje, pridržavajući se svih principa međunarodnog prava, sadržanih u Povelji UN I Ustavu Uneska kojima je, kako je naglasila, Srbija duboko posvećena.

Osvrnula se i na održavanje Pokreta nesvrstanih u Beogradu, navodeći da joj je drago što vidi "mnogo prijatelja" na ovoj svečanosti, od kojih su mnogi prisustvovali obeležavanju 60-ogodišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu, "koji je dodatno promovisao multilateralizam i uzajamno razumevanja i podršku u teškim okolnostima".

Podsetila je i na ciljeve zbog kojih je Unesko osnovan i ocenila da bi članice ove organizacije sada, više nego ikada ranije, trebalo da se posvete jačanju dijaloga između kultura i država kako bi se izgradilo mirnije i održivije globalno društvo.

Ocenila je i da se Unesko, u vreme kada Kovid-19 menja živote ljudi, prilagodio ovim okolnostima.

- Organizacija je nastavila svoj posvećen i važan rad, povezujući države članice UN u oblastima obrazovanja, kulture i nauke. I pravac, i vođstvo generalne direktorke Odri Azule dali su poseban doprinos organizaciji -  poručila je premijerka.

BONUS VIDEO - VUČIĆ NA PRIMOPREDAJI NOVOG VOZA: Probna vožnja vozom velike brzine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada