RAT U KOJEM SU PROTIVNICI JEDNI DRUGE DEHUMANIZOVALI: Predavanje istoričara Milovana Balabana na Jutjub kanalu KCNS

J. S.

11. 11. 2021. u 14:20

SA Natalijinom ramondom na reveru, čiju je simboliku u sprezi sa vaskrsnućem srpske vojske na Solunskom frontu objasnio u nastavku predavanja, Milovan Balaban je održao tribinu o globalnim prilikama koje su uslovile početak i kraj Prvog svetskog rata.

РАТ У КОЈЕМ СУ ПРОТИВНИЦИ ЈЕДНИ ДРУГЕ ДЕХУМАНИЗОВАЛИ: Предавање историчара Милована Балабана на Jутјуб каналу КЦНС

KCNS

Dan primirja koji se u Srbiji slavi od 2012. godine, povod je da se govori ne samo o potpisivanju sporazuma, već i o žrtvama koje su naši preci podneli kako bismo danas živeli kao srpski narod. Balaban je napomenuo da će je ovo predavanje prolegomena za naredno u kom će biti reči o herojskom učešću Srbije u ratu koji se može nazvati „totalnim".

Podsećajući na Kisindžerove reči da je ovo prvi rat gde su protivnici potpuno dehumanizovali jedni druge, Balaban upućuje na sredstva koja su imala velikog udela u „nadljudskim stradanjima".

Da li bi svet izgledao drugačije da rat nije zaključen u vagonu maršala Foša i šta je ostalo nerešeno nakon (prema nekim shvatanjima lošeg) mira u Versaju – neka su od pitanja na koja ovo predavanje nudi odgovor. „Na današnji dan Srbija je ostvarila ono zbog čega je ušla u rat", ističe Balaban i dodaje da je bez ikakve dvojbe Srbija vodila oslobodilački rat do 11. novembra 1918. godine, „kada su patnje desetina miliona ljudi prekinute".

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Dan primirja – kraj rata u Kompjenju" može se  pogledati  na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.                             

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije