NAJDINAMIČNIJA GODINA MSP U NOVIJOJ ISTORIJI: Spoljnopolitička snaga i kredibilitet Srbije uvećani

Novosti online

30. 10. 2021. u 12:52

MINISTARSTVO spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je danas da je u proteklom periodu imalo jednu od najdinamičnijih godina u svojoj novijoj istoriji.

НАЈДИНАМИЧНИЈА ГОДИНА МСП У НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ: Спољнополитичка снага и кредибилитет Србије увећани

Foto: Novosti

U saopštenju povodom godinu dana od formiranja Vlade Srbije, ističe se da su spoljnopolitička snaga i kredibilitet Srbije u tom periodu uvećani, zahvaljujući promenjenim geopolitičkim okolnostima, ali i uspesima naše zemlje na planu ekonomije i njenom pozicioniranju kao garanta stabilnosti i motora razvoja regiona.

Ministarstvo je navelo da je u proteklih godinu dana delovalo na ostvarivanju tri prioritetna cilja: odbrani državnih interesa i sprovođenju spoljnopolitičkih prioriteta, angažovanju na planu podrške povećanju izvoza i promociji Srbije kao destinacije za investiranje, nastavku modernizacije rada Ministarstva i diplomatske službe.

Prateći ekonomsku ekspanziju Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova osnovalo je prvi put Sektor za ekonomsku diplomatiju, koji će biti promoter izvoza i Srbije kao najprivlačnije investicione destinacije u ovom delu sveta.

- O pojačanoj aktivnosti srpske diplomatije svedoči i veliki broj susreta i bilateralnih poseta ministra Nikole Selakovića u prvih godinu dana mandata. U tom periodu ministar Selaković imao je 354 susreta sa stranim zvaničnicima: između ostalog sa 16 predsednika, 10 premijera i 110 sastanaka sa ministrima spoljnih poslova. U istom periodu imao je 84 susreta na marginama multilateralnih skupova i 70 sastanaka sa stranim ambasadorima u Beogradu, kao i sastanke sa velikim brojem parlamentaraca, privrednika i predstavnika kulturnih i verskih institucija - naglašava se u saopštenju.

Kada se tome dodaju 32 bilateralne posete stranim državama i 18 poseta inostranih zvaničnika kojima je ministar Selaković bio domaćin, 38 potpisanih međudržavnih sporazuma, desetine video-sastanaka i telefonskih razgovora sa stranim zvaničnicima, vidi se da je srpska diplomatija u proteklih godinu dana, bez obzira na ograničavajuće okolnosti u uslovima pandemije virusa korona, imala pune ruke posla.

Sa mnogim šefovima diplomatija, ministar Selaković je u proteklih godinu dana imao višestruke susrete, pa je tako sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom razgovarao 5 puta, sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom 4 puta, sa italijanskim ministrom Luiđijem di Majom i indijskim šefom diplomatije Subramanjamom Džaišankarom po 3 puta, a po 2 susreta imao je sa ministrima inostranih poslova Kine Vang Jiem i Nemačke Hajkom Masom. Selaković je imao priliku da se 2 puta susretne i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

- Kruna ovogodišnjih diplomatskih aktivnosti Srbije bila je organizovanje komemorativnog skupa povodom 60 godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, na kojem je učestvovalo 120 delegacija, a ministar Selaković je, tom prilikom, za četiri dana na marginama događaja imao čak 52 aktivnosti sa šefovima gostujućih delegacija - ističe se u saopštenju.

Rukovođeno principima humanosti i solidarnosti, Ministarstvo spoljnih poslova je, u koordinaciji sa drugim institucijama Republike Srbije, aktivno učestvovalo u realizaciji donacija medicinske opreme i oko milion doza vakcina protiv Kovid-19 brojnim državama u regionu i Evropi, ali i na drugim kontinentima, prvenstveno Africi. Osim toga, Srbija je opredelila i oko 300 tona prehrambenih proizvoda na ime pomoći afričkim državama.

Ministarstvo spoljnih poslova je u protekloj godini počelo da otvara vrata za mlade ljude, i u okviru strategije kadrovskog obnavljanja i podmlađivanja srpske diplomatije potpisani su protokoli o saradnji sa 15 državnih fakulteta sa šest univerziteta, kao i protokol o saradnji sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu.

Više od 150 mladih će od sledeće godine biti podrška u radu MSP i obavljati stručnu praksu u zemlji i DKP-ovima Srbije u inostranstvu.

Ministarstvo je, uvođenjem nove digitalne platforme za konzularne usluge i novim servisima za građane, uhvatilo korak sa savremenim nastojanjima da se korisnicima ove vrste usluga omogući da u što manje koraka i sa što manje čekanja zadovolje svoje administrativne potrebe.

Veliki pomak učinjen je i na planu zakonske regulative, time što su u proceduru ušla dva veoma važna nacrta zakona - o spoljnim poslovima i o učešću civila u mirovnim misijama van granice Srbije.

Učinjeni su i prvi koraci u pravcu proširenja diplomatsko-konzularne mreže, kako bi se Srbija spoljnopolitički i ekonomski vratila u delove sveta koje je u bliskoj prošlosti napustila.

Saradnja sa dijasporom i Srbima u regionu podignuta je na znatno viši nivo. Konkursima pomoći i sufinansiranjem oko 200 projekta radi se na očuvanju i jačanju veza sa matičnom državom. Otvoreno je 23 novih odeljenja dopunskih škola u inostranstvu, a 700 dece više ove godine uče srpski jezik, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prvi put obeleženi su Dan maternjeg jezika i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Veliki pomaci u proteklom periodu učinjeni su na polju javne diplomatije. Pušten je u rad novi veb-sajt Ministarstva spoljnih poslova, a uz redizajnirani sajt, uveden je i novi vizualni identitet ministarstva. Ministarstvo je počelo da deluje i na polju digitalne diplomatije, a diplomatsko-konzularna mreža je imala i svojevrsnu ofanzivu u inostranim medijima sa ciljem popravljanja reputacije Srbije i približavanja srpskih političkih i ekonomskih inicijativa stranoj publici.

Ministarstvo je, zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja i drugim nadležnim institucijama, bilo angažovano na planu vraćanja predmeta srpske kulturne i materijalne baštine u maticu, dodaje se u saopštenju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO - Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastir

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)