SANDRA BOŽIĆ: Fajon plasirala maliciozne navode za potrebu kampanje

Novosti onlajn

28. 10. 2021. u 19:29

SANDRA Božić, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, reagovala je na najnovije izjave Tanje Fajon.

САНДРА БОЖИЋ: Фајон пласирала малициозне наводе за потребу кампање

Foto: Pink TV printskrin

Njeno saopštenje prenosimo u celosti:

- Na nadrealnu konstataciju gospođe Tanje Fajon da su napadi na novinare u Srbiji svakodnevno dešavaju, kao predsednica Odbora za kulturu i informisanje moram oštro da demantujem ove maliciozne navode plasirane za potrebu dnevno-političke kampanje.

Gospođu Fajon demantovaću statistikom i argumentima i to zvaničnim podacima nezavisnih novinarskih udruženja na koje se gospođa Fajon neretko poziva.

Upravo ti podaci govore da se u 2021. godini, a na kraju smo iste, desio jedan napad na novinara, slovima i brojem jedan, i taj broj se upisuje u jednocifrenom iznosu svake godine od kako je Srpska napredna stranka na vlasti. I ako čvrsto stojim na stanovištu nulte tolerancije nasilja prema bilo kome, posebno prema novinarima, u prošlo vreme tajkunskog režima taj broj je bio i trocifren.

Spomenuću samo neke od mnogobrojnih rezultata koje je vlada Republike Srbije u okviru napretka u domenu medija i bezbednosti novinara učinila.

Pre svega podsetiću vas da je vlada usvojila Akcioni plan za Medijsku strategiju, formirala Radnu grupu za praćenje i sprovođenje Akcionog plana. Radna grupa je do sada održala 8 radnih sastanaka, a implementacija Akcionog plana je u toku.

Vlada je formirala i Radnu grupu za bezbednost novinara koja je do sada dala vrlo opipljive i ozbiljne rezultate.

Pre svega i između ostalog, kategorisala je novinare u Srbiji kao prioritetnu grupu u procesu vakcinacije protiv Kovida 19, uspostavila je pozivni centar SOS liniju za izveštavanje o napadima i pretnjama na medije, uspostavila internet platformu koja sadrži sve informacije u vezi sa zaštitom i bezbednosti novinara. Takođe, podržala je Ombudsmana prilikom uspostavljanja centralne baze podataka o napadima, pretnjama i uvredama upućenim medijima. Sarađivala je na analizi Krivičnog zakona sa ciljem da se procene načini na koje bi se mogla pojačati zaštita novinara.

Uspostavila je saradnju sa Vrhovnim kasacionim sudom radi usklađivanja sudske prakse i ujednačavanja tumačenja zakona. Javni tužilac  je izdao Opšte obavezno uputstvo svim javnim tužiocima kojima se nalaze hitno postupanje u predmetima koji se odnose na novinare.

Sa druge strane kada govorimo o daljem unapređenju medijske scene u Srbiji, svakako u kontekstu međustranačkog dijaloga koji je vođen i u okviru NSRS i uz prisustvo evroparlamentaraca važno je napomenuti da je ustanovljeno definisanje metodologije praćenja medija, ali i osnivanje Privremenog nadzornog tela koje će pored delokruga rada i svojim sastavom u koji će ući 6 članova predstavnika vlasti i 6 opozicije, omogućiti politički pluralizam ali i profesionalnu stručnost. Ovo je jedinstven slučaj u Evropi ali i svetu da je vanparlamentarna opozicija pored prisustva i u Republičkoj izbornoj komisiji, što je apsolutni presedan, dobila mogućnost kontrole kroz jedno ovakvo telo.

Ali napomenula bih da napadi postoje, a i da su svakodnevni, ali to su oni napadi koji su od strane tajkunskih medija u vlasništvu Dragana Đilasa usmereni na predsednika Aleksandra Vučića, a posebno na njegovog sina i brata, koji podsetiću, nisu ličnosti iz javnog i političkog života.

I ti mediji, iz ugla države, jednakih su prava i sloboda kao i drugi mediji. I kada neko ukaže na ovakvo ponašanje to nije napad na medije, već ukazivanje na kršenje osnovnih ljudskih prava i postulata demokratije i ukazivanje na isključivo necivilizovano ponašanje za koje nema mesta ni u jednoj zemlji koja počiva na evropskim vrednostima. 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)