OD SANKCIJA NIKO NEMA KORISTI: Predsednik Srbije danas u Beogradu sa Dodikom, povodom novih udara na Banjaluku

V. N.

23. 10. 2021. u 07:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić večeras će se u Beogradu sastati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

ОД САНКЦИЈА НИКО НЕМА КОРИСТИ: Председник Србије данас у Београду са Додиком, поводом нових удара на Бањалуку

Foto P. Milošević

A u narednim nedeljama šef srpske države planira da razgovara i sa Bakirom Izetbegovićem, jer smatra da je veoma važno otvaranje srpsko-bošnjačkog dijaloga.

Upitan - šta očekuje povodom situacije u BiH, kao i da li će Srbija imati posledice ukoliko SAD uvedu sankcije Republici Srpskoj, Vučić je odgovorio:

- Sankcijama niko nikada nijedan problem nije rešio. To je pokazano kroz istoriju. Posebno prezirem one i u Beogradu, u Banjaluci, i Sarajevu koji misle da se problemi rešavaju sankcijama. Ako očekujete da u politici dobijete korist zbog uvođenja sankcija nekome, jadna je ta korist i ne traje dovoljno dugo da biste je stvarno imali. Razgovor je najbolji metod za rešavanje problema.

Poslednjih nekoliko dana Banjaluka i Dodik na udaru su sa raznih strana, a posredno i Beograd. Tako su osmoro poslanika Evropskog parlamenta, među kojima je i hrvatski Tonino Picula, u pismu šefu evropske diplomatije Đozepu Borelju i visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu zatražili da "konačno reaguju i zaustave Dodika". Oni navode da su zabrinuti zbog poslednjih poteza vlasti u RS i najavljenih novih aktivnosti na "rušenju ustavnog poretka BiH".

I premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Briselu da je na samitu lidera zemalja EU upozorio na tenzije u BiH, "kao posledicu delovanja Dodika".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)