ZA RAMPU DOVOLJNO JEDNO "NE": Otvaranje dva klastera moguće uz saglasnost svih 27 članica

G. Č. - S. S. R.

21. 10. 2021. u 08:40

PREPORUKA Evropske komisije iz godišnjeg izveštaja da se sa Srbijom do kraja ove godine otvore dva nova klastera, deluje lepo, ali je veliko pitanje da li će se ostvariti u decembru, kada zeleno svetlo treba da daju sve države "kluba 27".

ЗА РАМПУ ДОВОЉНО ЈЕДНО НЕ: Отварање два кластера могуће уз сагласност свих 27 чланица

Foto Tanjug

Glavnu reč o otvaranju i zatvaranju poglavlja vode zemlje članice, preko Evropskog saveta, a ne Evropska komisija koja je pre dva dana predložila da nam se otvore klasteri 3 i 4 (obuhvataju više poglavlja pod nazivima "konkurentnost i rast", odnosno "zelena agenda i održiva povezanost") i odnose se na ekonomiju, zapošljavanje, nauku, istraživanje, carine, životnu sredinu...

A neke od članica, u šta smo već imali prilike da se uverimo, popreko gledaju na slatkorečive predloge iz Berlamona. Na spisku onih koji bi mogli da nas sapletu su Hrvatska, Holandija, Belgija, Danska, Nemačka, Francuska...

Uz Mađarsku, koja pomaže Srbiji na evropskom putu, tu je i Austrija. Tako je novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg juče rekao da ne postoji alternativa članstvu Zapadnog Balkana u EU:

- Zapadni Balkan je region u neposrednom susedstvu Austrije, tesno smo povezani ljudima, ekonomijom, politikom i kulturno. Uniji bi, u sopstvenom interesu, trebalo isto jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smeju biti beskonačni proces, već moraju biti prepoznatljive jasne linije cilja. Ako ne uspemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske, da se šire. Ne smemo, kao EU, ostaviti vakuum u tom regionu.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče da je važno što je Evropska komisija prepoznala da je Srbija učinila najznačajniji pomak u okviru pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oporezivanje:

- Godišnji izveštaj daje jasan signal da smo uspeli da očuvamo privredu, uprkos teškim okolnostima koje izaziva pandemija virusa korona, te da smo pritom imali napredak u drugim oblastima, kao što je poreska politika. Tu smo imali najviše uspeha, jer smo izvršili usklađivanje Zakona o akcizama, pre svega u delu koji se odnosi na uvoz alkoholnih pića, kao i usled dalje implementacije Programa transformacije Poreske uprave.

Kosmet kao posebno poglavlje

POGLAVLJE 35, koje se odnosi na "ostala pitanja", i u slučaju Srbije tiče se Kosova, nije svrstano ni u jedan klaster. To je zbog toga što se kod drugih zemalja "ostala pitanja" smatraju lako rešivim problemima. Ali, ne i kod nas. Zato se ovo poglavlje, u slučaju Srbije, može smatrati kao poseban, sedmi klaster.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)