ROSU SE POVLAČI SA SEVERA KIM: Srbi uklanjaju barikade - Evo kakav je dogovor postignut u Briselu!

Novosti online

30. 09. 2021. u 12:48

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je postinut dogovor u Briselu, a da će se jedinice Rosu povući sa administrativnih prelaza.

РОСУ СЕ ПОВЛАЧИ СА СЕВЕРА КИМ: Срби уклањају барикаде - Ево какав је договор постигнут у Бриселу!

Foto: D. Zečević

- Došli smo do neke vrste kompromisnog rešenja za deeskalaciju situacije na severu Kosova, kojim sam veoma zadovoljan. Dogovoreno je da se Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra od 8 sati, simultano sa uklanjanjem barikada, najkasnije do 16 sati - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Rosu se povlači sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, dok će Srbi ukloniti barikade. Kfor će svoje snage postaviti na Jarinje i Brnjak i ostaće tu oko dve nedelje kako bi sačuvao sigurnost - rekao je Vučić.

- 4. oktobra se uspostavlja "stiker režim" kao privremena mera, pre konačnog rešenja koje je odloženo.

Kako je rekao Vučić, biće oformljene radne grupe i tražiće trajno rešenje za tablice na osnovu evropskog standarda i prakse.

Kako kaže, u smislu današnjih pregovora, konstatovana je zabrinutost koju je iskazala beogradska strana zbog neimplementacije Briselskog sporazuma.

- EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve prethodno dogovorene potpisane sporazume - rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih opština.

Vučić je rekao da je za nas važan odlazak naoružanih pripadnika Rosu sa severa, dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari za nas.

- Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da u budućnosti takve akcije Albanaca se neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu - rekao je Vučić.

- Mane ovoga što je postignuto su dve. Jedna je ta što će do nekog težeg rešenja morati da dođe u nekom periodu od 6 meseci, u dogovoru i ono što sporazum omogućava upotrebu svih tablica, ali je u praksi potpuno jasno da će one moći da budu korišćene samo na severu Kosova - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da smo mi ti koji smo uveli "stiker" režim za njih, jer ne želimo da priznamo nezavisnost.

Podsetimo, Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, rekao je da je u Briselu postignut dogovor.

- Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut - naveo je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je objavio i zaključke sastanka glavnih pregovarača u tri tačke, kojima se predviđa da povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i deblokada puteva počnu 2. oktobra u osam časova, a traju do 16 sati tog dana.

Prva tačka dogovora predviđa i raspoređivanje KFOR-a na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka povlačenja i deblokade puteva, kao i da KFOR ostane otprilike dve nedelje kako bi se obezbedili bezbedno okruženje i sloboda pokreta.

Prema drugoj tački, od 4. oktobra u osam sati ujutru na snagu stupa režim stikera dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kao privremena mera dok se ne dogovori trajno rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)