VAŠINGTONU PREKIPELO, BERLIN UZ KURTIJA: Opada podrška Zapada Prištini posle sumanute akcije jedinica ROSU na severu KiM

D. MILINKOVIĆ

29. 09. 2021. u 09:00

OSIPA se podrška saveznika Prištine za nerazumni potez nasilnog upada na sever Kosova i trenutno uz premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija, prema nezvaničnim saznanjima, stoji samo - Nemačka.

ВАШИНГТОНУ ПРЕКИПЕЛО, БЕРЛИН УЗ КУРТИЈА: Опада подршка Запада Приштини после сумануте акције јединица РОСУ на северу КиМ

Foto D. Zečević

Ta podrška, doduše, data je "ispod žita", dok se zvanično iz Berlina obe strane pozivaju na smirivanje situacije uzdržavanje od provokacija i povratak za pregovarački sto.

Čak se i administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena oštro postavila prema poslednjem Kurtijevom potezu, uvidevši da je on ceo region doveo na ivicu sukoba. Prema nezvaničnim diplomatskim informacijama, iz Stejt departmenta su predsednici lažne države Vljosi Osmani, tokom njene nedavne posete SAD, jasno stavili do znanja da se ne slažu sa načinom na koji je Priština uspostavila reciprocitet za srpske registarske tablice i sa slanjem specijalnih policijskih snaga na sever KiM.

Naši izvori tvrde i da su američke obaveštajne službe, koje su pojačale prisustvo na terenu, poslednjih dana slale izveštaje u Vašington, ali i upozorenja samom Kurtiju, da Beograd misli ozbiljno kada poručuje da će učiniti sve da zaštiti Srbe na Kosovu.

Iz Vašingtona stižu i signali da će se posle kraćeg zatišja, Bajdenova administracija više angažovati na rešavanju kosovskog pitanja, jer se Evropska unija ne snalazi baš najbolje i nikako da pokaže da je dostojan medijator između Beograda i Prištine.

Da su na političkom zapadu najzad shvatili da postoje granice igranja sa tolerancijom Srbije, pokazuje i to što su u ponedeljak, posle osam dana napetosti, zastrašivanja i prebijanja Srba od strane do zuba naoružanih specijalaca ROSU, vojnici Kfora stigli u blizinu administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović potvrdio je u utorak da je Kfor na prelaze stigao po dogovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga:

- Kfor je zadužen da brine o bezbednosti Srba koja je ugrožena. U slučaju eskalacije, te snage imaju određeno vreme da reaguju, a ako ne budu - onda će reagovati Vojska Srbije. Podizanje borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti dalo je efekta i ohrabrilo naš narod da se neće dozvoliti da ih bilo ko ubija.

Stefanović se osvrnuo i na izjave albanskog premijera Edija Rame da su "manevri Srbije pozorišna predstava, optuživši ga da se meša u unutrašnje stvari naše zemlje":

- Nije ni pozorište, niti je smešno kada dođu ljudi sa dugim cevima i transporterima da prete Srbima. Vojska Srbije nije ušla na teritoriju gde po Kumanovskom sporazumu nema pravo da bude. Na teritoriji centralne Srbije imamo pravo da raspoređujemo jedinice kako mislimo da treba. Nismo pretili nikome.

I šef parlamenta Ivica Dačić upozorio je u utorak da slanje policijskih snaga na sever KiM bez obaveštavanja Kfora i predsednika srpskih opština, nije prva provokacija Prištine. Istakao je i da je ovo ujedno proba za neke nove akcije u budućnosti, a da će situacija zavisiti od reakcije međunarodne zajednice:

- Bitno je da razumeju da, ukoliko se ovakvo ponašanje Kurtija ne ograniči, i sami doprinose izazivanju regionalne nestabilnosti. Mislim da su i SAD došle u situaciju da ne znaju šta će sa svojim "čedom", odnosno da bi ga rado smestili na prevaspitavanje.

Ognjen Karanović, direktor Centar za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da je nakon izbora u Nemačkoj, jasno da će Bajdenova administracija nastojati da podstakne EU da se vrati na kolosek posredničkih usluga u razgovorima Beograda i Prištine:

- EU je bila dosta troma u ovom procesu i njeno posredovanje ne daje nikakvog rezultata. Problem je što Priština neće da odustane od maksimalističkih zahteva u dijalogu, za šta imaju podršku zapadnih političkih sila, koje KiM posmatraju kao svoje čedo. Naravno, i te sile su svesne velike greške koja je učinjena priznavanjem Kosova, ali ne žele to da priznaju. I manevri Kurtija dokaz su da Priština ne želi nikakav kompromis sa Beogradom, već samo da ih mi priznamo. SAD su svesne da je u takvim okolnostima nemoguće održavati čak ni narativ o tome da je briselski dijalog potreban, jer su svi sporazumi poslednjom Kurtijevom akcijom porušeni.

Po već poznatoj matrici, u utorak su i iz Evropskog parlamenta, od izvestioca i šefova delegacija za Beograd i Prištinu - Vladimira Bilčika, Viole fon Kramon, Tanje Fajon i Romea Francua - stigli pozivi da obe strane hitno pronađu mirno i održivo rešenje. U region je stigla i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja će danas razgovarati sa predsednikom Vučićem.

I ESKOBAR DANAS STIŽE U BRISEL

U BRISELU bi danas trebalo da se sastanu glavni pregovarači - Petar Petković i Besnik Bislimi. Portparol EK Peter Stano smatra da "dijalog Beograda i Prištine nije propao" kao i da EU veruje da će na kraju "biti moguće da se obe strane dogovore". Tom sastanku neće, kako je prvobitno bilo najavljeno, prisustvovati i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, ali bi on u to vreme trebalo da bude u Briselu. Njegov dolazak u sedište EU mnogi tumače kao još jedan znak većeg angažovanja SAD u rešavanju kosovskog pitanja, pogotovo što je Eskobar poručio da je cilj da se kosovsko pitanje reši tokom prvog Bajdenovog mandata.

I DALjE NAPETO NA PRELAZIMA

POVODOM situacije na severu KiM, komandant Kfora general-major Franko Federiči saopštio je u utorak da je ova misija pojačala patrole duž glavnih saobraćajnica gde su blokade i razmestila svoje jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak, u skladu sa mandatom iz Rezolucije 1244 SB UN.

Inače, situacija na prelazima, gde su Srbi sa severa protestovali i u utorak, deveti dan zaredom, bila je mirna, ali napeta. Građani okupljeni oko vozila koja se nalaze na trasi puta Leposavić - Jarinje u dužini od oko tri kilometra ne odustaju od zahteva da se pripadnici specijalne kosovske policije povuku, kao i da Priština poništi odluku o zameni srpskih registarskih na "RKS" tablice. (D. Z.)

MOSKVA: NATO I EU DA SMIRE PRIŠTINU

RUSKO Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa Kosova.

- Još jednom ističemo: snage NATO za Kosovo i Misija EU imaju nephodan mandat da spreče bezakonje, pa stoga imaju svu odgovornost za zaštitu civila, obezbeđivanje mira i bezbednosti. Potrebno je izvršiti energičan pritisak na administraciju u Prištini kako bi je primorali da povuče svoje snage bezbednosti sa severa Kosova i spreči da se situacija pretvori u otvoreni sukob - poručila je portparol MSP Marija Zaharova.

Ona je upozorila da se "događaji razvijaju po scenariju od lošeg ka gorem", i ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština ostaje mrtvo slovo na papiru zbog sabotaže Prištine. Ocenila je da Priština želi da uspostavi potpunu kontrolu na teritoriji cele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske "države", a da Brisel i Vašington ne čine ništa da ih ukore.

UDARALI SU NAS FLAŠAMA, ŠUTIRALI I GAĐALI KAMENjEM

NA izlasku iz hodnika su počeli da nas šutiraju, udaraju flašama, gađaju kamenjem... I nisu se tu slučajno okupili i napravili obruč oko nas. Cilj im je bio da nas uznemire, zastraše i primoraju da pobegnemo.

To, za "Novosti", priča jedan od mlađih muškaraca, koji se zajedno sa grupom Srba, u ponedeljak našao na meti Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice. Napad se dogodio u kancelariji kosovskog ministarstva poljoprivrede, gde je grupa naših sunarodnika došla da registruju seoska domaćinstva.

Naš sagovornik, iz Leposavića, koji nije želeo da mu pominjemo ime, priča da je u prostorije ministarstva došlo petnaestak Srba sa severa pokrajine:

- Bilo je i stariji i mlađih, kao i dve žene. Dok smo u hodniku čekali da dođemo do šaltera počeli su da se okupljaju mlađi Albanci. Pustili su glasnu muziku, počeli su da uzvikuju "Ubij Srbina", "UČK", "Adem Jašari"...

Ta neprijatna situacija, prema rečima našeg sagovornika, trajala je od dva sata po podne sve do 16.30, kada su Srbi, ne mogavši više da izdrže pritisak, krenuli napolje. Međutim, Albanci su napravili obruč oko njih i tada je krenulo šutiranje, udarci flašama, gađanje kamenjem.

Iz Kancelarije za KiM naveli su da je ovaj nedopustivi incident samo nastavak bezumnih akcija Prištine čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prelazima na severu KiM. Kako ističu, ovih dana postalo je jasno da Priština želi da Srba ili nema, ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje. (D. Zečević)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega