BAJIĆ ODGOVORIO NA PROVOKACIJE MILANOVIĆA: Mi Bunjevci zahvalni smo da nas naša matična država prepoznaje kao autohton južnoslovenski narod

Novosti online

28. 09. 2021. u 09:39

PREDSEDNIK Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić reagovao je na izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojima Bunjevce naziva Hrvatima, i u kojima navodi da je hrvatska zajednica u Subotici veća nego gotovo sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj, da su u Subotici 1900. godine od 100.000 stanovnika “50 odsto bili Hrvati Bunjevci” i da ju je to činilo “najvećim hrvatskim gradom”.

БАЈИЋ ОДГОВОРИО НА ПРОВОКАЦИЈЕ МИЛАНОВИЋА: Ми Буњевци захвални смо да нас наша матична држава препознаје као аутохтон јужнословенски народ

Foto: A. Stevanović

- Poštovani gospodine Milanoviću, Bunjevci su autohton južnoslovenski narod, baš kao što su i Hrvati i Srbi. Podsetiću Vas, gospodine Milanoviću, na istorijsku činjenicu da je na Velikoj Narodnoj Skupštini prisajedinjenja današnjih prostora Vojvodine tada Kraljevini Srbiji, u Novom Sadu 1918. godine, među svim delegatima bilo 84 delegata Bunjevaca (jedan na 1.000 stanovnika), i 1 (jedan) delegat Hrvat. To dovoljno govori o odnosu broja Bunjevaca i broja Hrvata na ovim prostorima početkom dvadesetog veka. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, znači i 1900, Subotica ne da nije bila “najveći hrvatski grad” nego tada u Subotici nije ni bilo Hrvata. Hrvatski jezik se u Subotici nije mogao ni čuti, jer ga niko nije ni koristio, govorilo se mađarski, srpski i bunjevačkom ikavicom. Bunjevci, nažalost, jesu bili izloženi nasilnoj asimilaciji u Hrvate, što je kulminiralo sramnom “Naredbom” tadašnje komunističke vlasti 1945. godine, kojom je naređeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu. Vašim izjavama Vi i danas podstičete i prizivate nasilnu asimilaciju Bunjevaca u Hrvate - izjavio je Bajić.


- Pitam Vas, gospodine Milanoviću, ako “takozvani Hrvati” u Subotici i okolini predstavljaju, kako sami kažu, “bunjevačke Hrvate” - ko predstavlja u Srbiji Hrvate – Hrvate? Veoma me čudi da dozvoljavate da danas u Srbiji hrvatsku manjinu gotovo u potpunosti predstavljaju pohrvaćeni Bunjevci, a ne Hrvati. Pravo je danas svakoga da se izjasni ili ne izjasni o nacionalnoj pripadnosti onako kako sam oseća i želi, i mi Bunjevci to poštujemo. Bunjevci imaju svoj Nacionalni savet (koji se, uzgred, bira na neposrednim izborima, jer ima dovoljno Bunjevaca upisanih u birački spisak manjine), a Hrvati imaju svoje Nacionalno Vijeće (koje se, uzgred, nikad nije biralo na neposrednim izborima, jer se nije dovoljan broj Hrvata upisao u birački spisak manjine) - dodaje on.

- Država Srbija je danas demokratska država koja svim manjinama, pa i Hrvatima, omogućuje da se nacionalno izjasne, da neguju svoju tradiciju, kulturu i jezik. Mi Bunjevci ponosni smo i zahvalni da nas naša matična država Srbija danas prepoznaje kao autohton južnoslovenski narod, i da poštuje naše opredeljenje da smo u Srbiji danas jedna od nacionalnih manjina, sa svim pravima i obavezama koje imaju i sve druge nacionalne manjine, i da nam jednako kao i svima omogućuje negovanje sopstvenog identiteta, tradicije, kulture i jezika. Vaš pristup, i Vaši istupi, gospodine Milanoviću, najblaže rečeno graniče se sa krajnjim licemerjem i bezobrazlukom, očigledno zasnovanim samo na mržnji, što je, dozvolićete, po mom skromnom mišljenju, neprimereno jednom predsedniku ozbiljne evropske države. Zahvaljujemo Ministru Aleksandru Vulinu na reakciji u zaštiti prava i dostojanstva Bunjevaca u Srbiji, i očekujemo da se i ubuduće reaguje na ovakve i slične provokacije, zasnovane na mržnji, a sa ciljem promovisanja asimilacije Bunjevaca u Hrvate - zaključio je Bajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)