DOK MUŽ BIJE, ONA DRŽI "ČAS": Usred Beograda održana promocija knjige Kurtijeve žene o samoopredeljenju

V. N.

23. 09. 2021. u 21:38

DOK premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pali sever Kosova, a njegova do zuba naoružana policija hapsi i prebija Srbe, u Beogradu Helsinški odbor za ljudska prava organizuje promociju knjige njegove supruge Rite Augestad Knudsen - "Ideja slobode i samoopredeljenja"!

ДОК МУЖ БИЈЕ, ОНА ДРЖИ ЧАС: Усред Београда одржана промоција књиге Куртијеве жене о самоопредељењу

Rita Augestad Knudsen / Promocija knjige

Helsinški odbor knjigu je preveo na srpski jezik i organizovao konferenciju na koju se u četvrtak, putem aplikacije "Zum", uključila i autorka. U razgovoru su, osim Sonje Biserko, učestovali direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i profesor FPN u Beogradu Dragan Đukanović. Onlajn su se uključili direktor Kosovskog instituta za istraživanja i razvoj dr Ljuljzim Peci, profesor FPN u Sarajevu Nerzuk Ćurak i profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Srđan Darmanović.

Na pitanje da li je primerena promocija i skup na temu samoopredeljenja u danu kada su prebijeni Srbi i Kurti demonstrira svoju politiku upadom specijalaca na sever KiM, Sonja Biserko je za Tanjug rekla da je knjiga, pre svega, aktuelna.

I Janjić smatra da je knjiga korisna i da bi i njen suprug, Aljbin Kurti, vodio drugačiju politiku da ju je pročitao:

- Od koristi bi bila i našim političarima koji su od 2008. pokrenuli pitanje pred Međunarodnim sudom pravde i legitimisali proceduru proglašenja nezavisnosti i time otežali svake druge pregovore i oštetili i Srbiju i Kosovo.

Inače, Kurtijeva supruga je Norvežanka i usko se bavi procenom rizika vezanim za terorizam, ekstremizam, radikalizaciju, ali i međunarodnim pravom na KiM. To je naročito zanimljivo ako se ima u vidu da je Kurti 2000. bio osuđen za terorizam i rušenje teritorijalnog integriteta SRJ.

VUČIĆ: A GDE SU PRAVA SRBA?

NE plašimo se nečijih reči i knjiga. Srbija mora biti znatno iznad toga. Ali, kako to da je za Norvežane i za Albance i za sve Evropljane samoopredeljenje suština slobode i demokratije, a samo nije za Srbe? Sve što je vama dozvoljeno, što je vrhunac slobodarske misli, nama nije. Znamo da smo mali, da su protiv nas velike sile. Znamo našu poziciju, samo nemojte to da nam objašnjavate principima - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je naveo da bi došao na promociju da je znao čime se knjiga bavi kako bi pokušao da dobije odgovor na ova pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024