ŠTA ČEKAJU NEVAKCINISANI? Doktori upozoravaju – U bolnicama više od 5.000 ljudi, korona menja i rad škola!

Tanjug

22. 09. 2021. u 18:02

VIŠE od 5.000 ljudi trenutno je smešteno u kovid odeljenja u bolnicama širom Srbije, a danima unazad broj novoobolelih na dnevnom nivou premašuje tu brojku.

ШТА ЧЕКАЈУ НЕВАКЦИНИСАНИ? Доктори упозоравају – У болницама више од 5.000 људи, корона мења и рад школа!

Foto Z. Jovanović

Doktori upozoravaju da je potrebna brža i masovnija vakcinacija i da je sve više zaražene dece i trudnica, koji imaju teže kliničke slike.

U ovom trenutku prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo je 53 odsto punoletnih građana Srbije, a drugu 51 odsto njih, što prema oceni lekara nije dovoljno za kolektivni imunitet.

- Šta čekaju nevakcinisani, zašto ne zasuču rukav? - upitao je u utorak državni sektetar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Stav struke je da nas samo vakcinacija izvlači iz epidemije i pražnjenja kovid bolnica koje su ponovo svoje kapacitete usmerile na obolele, kojih je trenutno više od 5.000.

Svaki četvrti na kiseoniku

U najvećoj kovid bolnici u Batajnici smešteno je više od 700 pacijenata pozitivnih na koronu, u KBC "Dragiša Mišović" na lečenju je 170 kovid pacijenata, a skoro svaki četvrti zahteva kiseoničnu terapiju. U toj zdravstvenoj ustanovi na lečenju je i 40 dece.

KBC "Zvezdara" peti put se vratila u kovid sistem, na lečenju su 64 pacijenta, a najmlađi ima samo 20 godina. Direktor te zdravstvene ustanove Petar Svorcan poziva na vakcinaciju, kao i epidemiolog Predrag Kon koji je ocenio da će se epidemiološka situacija u Srbiji pogoršavati u narednim danima.

Kon je rekao da je očigledno da se građani ne pridržavaju epidemioloških mera i da je po njegovom mišljenju rešenje u uvođenju određenih kazni za one koji ih ne poštuju.

U mnogim zemljama u restorane, ustanove i javni prevoz ne može se bez propusnice / Foto EPA

Kovid propusnice su spremne

Kovid propusnice su spremne, ali se čeka finalna odluka, poručili su nadležni, dok sa druge strane virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler smatra da je već kasno da one daju pravi efekat.

Na ozbiljnu epidemiološku situaciju ukazuje i podatak da su u KBC "Dragiša Mišović" u martu i aprilu prošle godine bile lakše kliničke slike zaraženih trudnica, a sada je uvećan njihov broj i potvrđena teža stanja.

U Opštoj bolnici u Čačku hospitalizovano je 125 pacijenata, u ZC Vranje 134 obolelih, od kojih je na kiseoniku 60 njih. I u Prokuplju je ozbiljna epidemijska situacija, tokom prošle nedelje zabeležen je rekordan broj građana koji su se javili na preglede - oko 350, a svaki treći je pozitivan. I drugi okruzi u Srbiji beleže skok broja novozaraženih, pa je tako u bolnicama u Zlatiborskom okrugu već više od 500 kovid pacijenata.

Foto: Depositphotos

 

Škole sve više uvode onlajn nastavu i kombinovani model

Sve kompleksnija epidemiološka situacija primorala je i osnovne škole da promene sistem rada, koji je sada za učenike 7. i 8. razreda u devet lokalnih samouprava po kombinovanom modelu.

I u srednjim školama u 45 lokalnih samouprava od ponedeljka se primenjuje kombinovana nastava, dok je onlajn nastava u osam opština i gradova.

Prema najnovijem preseku, korona virus u Srbiji u poslednja 24 časa potvrđen je kod još 7.201 osobe, od testiranih 23.408 uzoraka. Preminulo je još 39 obolelih, a na respiratorima je 195 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)