STRANKAMA NOVAC I BEZ AVANSA: Nastavljeni razgovori o izbornim pravilima, finiš verovatno sledeće nedelje

S. S. R.

11. 09. 2021. u 12:00

POTPISIVANjE sporazuma između vlasti i opozicije, u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, koje je najavljeno za danas, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, odloženo je zbog dodatnih konsultacija.

СТРАНКАМА НОВАЦ И БЕЗ АВАНСА: Настављени разговори о изборним правилима, финиш вероватно следеће недеље

Foto Arhiva

Kako saznaju "Novosti, na jučerašnjem sastanku radne grupe deo predstavnika opozicije je istakao da još nisu dobili predloge medijskih kuća, a posebno javnih servisa RTS i RTV, o planu emisija tokom kampanje. Oni su izneli i stav da ne treba da potpisuju dokument u danu kada je zakazan protest za očuvanje reka ispred parlamenta. Zato će se, najverovatnije, naredne nedelje sastati sa predsednikom Vučićem kako bi diskutovali o sadržaju dokumenta.

Ipak, juče su postignuti određeni pomaci u odnosu na radni dokument, predlog vlasti, koji je učesnicima podeljen prošle nedelje. On se odnosi na to da stranke ne moraju da podnesu jemstvo kako bi dobile novac od države za finansiranje kampanje. Novina je da partije ne moraju da podnesu garanciju, ali će u tom slučaju strankama iznos biti isplaćen posle objavljivanja rezultata, pod uslovom da su osvojile najmanje jedan odsto glasova. Onima koji prilože jemstvo, novac će leći na račun pre dana za glasanje.

Takođe, u stalnom sastavu biračkih odbora na lokalu biće i predstavnici stranaka koji nemaju odborničke klubove, ali samo pod uslovom da njihovi odbornici nisu "preletači".

I dalje je otvorena tema o podeli novca za kampanju, odnosno o procentu koji će se dobijati pre izbora i posle dodele mandata, kao i da li će u RIK biti i predstavnika neparlamentarnih stranaka.

Broj potpisa

U RADNOM predlogu vlasti navedeno je da će izbori za predsednika, poslanike i odbornike Beograda biti održani 3. aprila. Broj potpisa građana za izlazak na izbore stranaka nacionalnih manjina smanjuje sa 10.000 na 5.000, parafe mogu da overavaju notari i opštinski overivači, funkcioneri koji su ujedno i kandidati ne smeju sedam dana pred glasanje da otvaraju infrastrukturne objekate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina