IZ STRAHA SE POSTAJE E-SRBIN: Nezadovoljstvo hrvatske desnice zbog popisivača iz redova manjina

J. Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

08. 09. 2021. u 09:11

ATRAKTIVNI spot, koji se u Hrvatskoj vrti na svim televizijskim kanalima i koji je osmislilo Srpsko narodno veće (SNV), poziva danima Srbe da učestvuju na predstojećem popisu stanovništva koji počinje naredne nedelje, koristeći mogućnost elektronskog popunjavanja upitnika.

ИЗ СТРАХА СЕ ПОСТАЈЕ Е-СРБИН: Незадовољство хрватске деснице због пописивача из редова мањина

Foto Arhiva

SNV je u okviru kampanje "Ne budi samo Srbin...budi e-Srbin" u ovom spotu pozvalo Srbe da se bez straha nacionalno izjasne. U spotu muškarac, koji se preziva Srbljanović, u zamračenom stanu sa spuštenim roletnama i maskiran, otvara na kompjuteru stranicu za onlajn popis stanovništva i upisuje da je po nacionalnosti Srbin. Na kraju spota se kaže "možeš se izjasniti koje si narodnosti, a da niko to ne sazna".

Srpsko narodno veće je procenilo da će mnogi Srbi u Hrvatskoj, pogotovu oni koji žive u sredinama gde i dalje osećaju pritiske, lakše da se opredele za izjašnjavanje o nacionalnosti i veri na internetu.

Istovremeno traje i kampanja u kojoj hrvatski političari pozivaju Srbe da učestvuju u popisu stanovništva, a potpredsednik Sabora Furio Radin, poslanik iz redova italijanske manjine kaže "ne bojte se izjasniti, ne bojte se političkih poruka". Razlog ovakvim porukama je sve veći pritisak desničara, koji obeshrabruju Srbe da izađu na popis.

U prvoj fazi popisa svi građani Hrvatske imaće priliku, od 13. do 26. septembra, da učestvuju u popisu tako što će upitnik popuniti elektronskim putem. U drugoj fazi, od 27. septembra do 17. oktobra, na teren će izaći popisivači.

U nekim sredinama, pre svega u Vukovaru, čuju se primedbe da će Srbe popisivati oni koji su iz redova srpske manjine. To je praktičnije, jer popisivači iz redova manjina poznaju i jezik i pisma pripadnika raznih manjina koje žive u Hrvatskoj, od Srba i Italijana do Mađara. Zato je Državni zavod za statistiku prihvatio sugestije i odobrio da u sredinama gde žive pripadnici manjina, popisivači mogu biti iz njihovih redova. Tome se žestoko protive političari krajnje desnih stranaka, jer smatraju da ovakvi popisivači mogu da budu pristrasni i da unose pogrešne podatke.

Tako gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tvrdi da se mogu očekivati manipulacije "koje godinama provode etno-biznismeni", što je očito usmereno na Milorada Pupovca.

- Zahtevamo da popis bude tačan i istinit, bez mogućnosti manipulisanja kada je reč o Vukovaru, Benkovcu, Vrgorcu, Kninu - traži Penava, koji je i kandidat da nasledi pevača Miroslava Škoru na čelu Domovinskog pokreta.

Foto Arhiva

I drugi političari krajnje desnice kritikuju odluku da popisivači budu iz redova manjina, ocenjujući da je to protivustavno. "Pogotovo kada se radi o zahtevu da popisivači srpske manjine budu isključivo Srbi", smatra Karolina Vidović Krišto, dok manjinski poslanici u Hrvatskom saboru ne vide tu nikakav problem. U nekim delovima Istre pripadnici italijanske manjine većinom govore italijanski, pa je i logično da popisivači budu iz njihovih redova.

U Državnom zavodu za statistiku kažu da je taj običaj da popisivači budu pripadnici manjina primenjivan i prilikom prošlih popisa i nikada nije bilo problema.

ZARADA I KAZNE

POPISIVAČI će u Hrvatskoj moći da zarade od 500 do 700 evra, a posao su dobili uglavnom studenti. Građani ne moraju da ih puste u svoj dom, popis može da se obavi i izvan stana, a zasada nije objavljeno da li popisivači moraju da budu vakcinisani kada je korona u pitanju. Inače, kazne za davanje neistinitih podataka su do 700 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)