ANALITIČARI OCENJUJU - MILO IZGUBIO PODRŠKU AMERIKE: Međunarodna zajednica osudila sukobe na Cetinju

Lj.Begenišić

07. 09. 2021. u 13:07

VERSKE manifestacije ne smeju biti zloupotrebljavane u političke svrhe ili izazivati nove podele, a građanima moraju biti zagarantovane osnovne slobode, posebno slobode izražavanja, mirnog okupljanja i veroispovesti.

АНАЛИТИЧАРИ ОЦЕЊУЈУ - МИЛО ИЗГУБИО ПОДРШКУ АМЕРИКЕ: Међународна заједница осудила сукобе на Цетињу

Foto: Novosti

Ovo je suština poruka koje su predstavnici međunarodne zajednice uputili povodom nasilja koje su sprovodili aktivisti opozicone DPS i esktremisti na Cetinju u vreme ustoličenja mitropolita Joanikija.

Politički analitičari posebno ukazuju na reakciju ambasade SAD koja je, za razliku od evropskih institucija, jasno navela da se verske slobode moraju poštovati.

Kada je reč o reagovanjima iz Brisela, izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i šef Delegacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik su, u zajedničkom saopštenju, kategorički osudili nasilje i naveli da se politizacija jednog od verskih ubeđenja u zemlji loše odražava na međunarodne pozicije Crne Gore.

Istovremeno za Evropsku komisiju razvoj događaja u Crnoj Gori je "sve više zabrinjavajući", a njena portparolka Ana Pisonero naglašava da je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, ali da se mora sprovoditi bez ugrožavanja javnog zdravlja i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbednosti svih građana Crne Gore.

Američka ambasada u Crnoj Gori u objavi na "Fejsbuku" je navela da Vlada SAD poziva sve strane na hitno smirivanje situacije:

- Verske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštovati. Pozivamo građane da ne ispoljavaju svoj bes prema policiji, dok ona pokušava da očuva javni red, a policiju da koristi samo sredstva koja su neophoda za uspostavljanje mira.

Za političkog analitičara Predraga Rajića posebno je važna reakcija američke ambasade u Podgorici koja je bila veoma jasna.

- Izdvojio bih dva momenta. Prvo je činjenica da su oštro osudili sve koji su sprovodili nasilje nad policijom na Cetinju i drugo - pozvali su državu da obezbedi pravo na slobodu veroispovesti. Ambasada SAD je na taj način zapravo daleko jasnije u odnosu na Evropsku komisiju podvukla kojim se principima vodi i jasno stavila do znanja Milu Đukanoviću i crnogorskoj javnosti da crnogorski predsednik ne može da računa na njihovu bezrezervnu podršku.

BONUS VIDEO:

POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO: Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastir

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije