VUČIĆ IZ SLOVENIJE: Ne postoji dovoljna želja za proširenjem EU (VIDEO)

Novosti online

01. 09. 2021. u 16:41

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Slovenije da zemlje u regionu moraju da grade bolje odnose.

ВУЧИЋ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ: Не постоји довољна жеља за проширењем ЕУ (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Pink

Vučić kaže da je ponosan na inicijativu "Otvoreni Balkan" i da je potrebno da razvijamo odnose sa zemljama u regionu.

- Moramo da se zbližavamo jedni sa drugima, da otvaramo granice. Imao sam dobre razgovore - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je upozorio da će lažna država Kosovo krenuti u kampanju za ulazak u razne međunarodne organizacije.

Ističe da je imao mnogo susreta na marginama na kojima je izrazio zabrinutost zbog planirane akcije Prištine, čime bi se stvorila još veća nesigurnost.

Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa Šarlom Mišelom. Srbija, kako kaže predsednik, pokušava da zaštiti i sačuva svoje nacionalne interese, a na sastanku je bilo reči o dijalogu, o vladavini prava u Srbiji i o daljim naporima koje Srbija treba da preduzme na putu ka EU.

- Ne postoji dovoljna želja za proširenjem, dok EU ne vidi svoje stvari. Čekaju se izbori u Nemačkoj, Francuskoj, komplikovano je, a ono što ja mogu da kažem je da se van kamera govori samo o Kini. Jasno je šta je preokupacija Evropljana i Amerikanaca - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin/Pink

Predsednik kaže da je ideja Balkan balkanskim narodima jedina koja može da prestavlja spas za zemlje u regionu. 

- Interesi u Evropi su samo interesi, nema tu ljubavi i zašto bi se neko radovao što Srbija napreduje. Mi moramo da razumemo šta su naši interesi i moramo sebi da pomognemo. Svako treba da zna da je "Otvoreni Balkan" naš interes - rekao je predsednik.

Na pitanje o napadima zbog fotografije sa slovenačkim političarem Zmagom Jelinčićem, Vučić ironično kaže da bi zbog nje trebalo da dobije hašku optužnicu.

- To dovoljno govori o tome da se traži razlog za napadanje, iako ga nema. To više govori o njima, nego o meni. Ne pada mi na pamet da se pravdam - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin/Pink

Predsednik je rekao da bi se uplašio za Srbiju kada bi prestali da ga napadaju i razapinju.

Na pitanje o rečima Viktora Orbana i njegovom stavu da je Srbija više potrebna EU nego obrnuto, Vučić mu se zahvalio i rekao da Orban razume značaj Srbije i pokazuje joj poštovanje.

- Nama je EU potrebna i važna, a u međuvremenu moramo da živimo, preživimo i unapređujemo ekonomiju. To nam je važno, a pritom moramo da rešavamo pitanje Kosova i Metohije, a teško je da igrate tango sa nekim ko trči po sali. Možemo tako da se igramo dečjih igara, ali ne i tango - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da, "za razliku od Šolaka i Đilasa, on ne izmišlja, a kada se bori za samostalnu Srbiju i uspe jednom u više od 140 godina da postigne to da Srbija bude prva ili druga u Evropi po stopi rasta, kada se grade putevi, bolnice, a Srbija napreduje, onda ne očekuje da će ga voleti i da neće biti uložen veliki novac da ga sruše".

- To razume i onaj ko se bavi, i onaj ko se ne bavi politikom. Vi ljudi, samo napred, a narod će doneti odluku - rekao je predsednik.

Na pitanje o razgovoru sa lažnim visokim predstavnikom Šmitom, predsednik kaže da ga je danas sreo, da su se pozdravili i kratko razmenili mišljenja. Dodaje da bi trebalo da se sretnu, ali da tačan datum ne zna.

- Razgovaraćemo uskoro. Za nas je važno i dobro je da Šmit nije poslušao besmislene zahteve. Neki ljudi ne mogu da razumeju koliko je to neodgovorno i opasno. Videćemo kakvi će zaključci biti po tom pitanju - rekao je Vučić.

Na pitanje o zahtevima opozicije i kolumni Veselina Simonovića, Vučić kaže da je jasno da deo opozicije nije bojkotovao izbore zbog izbornih uslova, već zbog straha od neuspeha.

- Brojni su mediji koji su protiv nas, a zar je iko u Srbiji verovao da ne izlaze na izbore zbog uslova? Tim izgovorom su pokrivali svoj siguran neuspeh na izborima. Oni ne protestuju jer postoji razlog, već da bi dobili koji procenat više i da ne bi bili osramoćeni na izborima - kaže Vučić.

Vučić se nalazi u službenoj poseti na Bledskom strateškom forumu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (28)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada