MEĐUSTRANAČKI DIJALOG NA DVA KOLOSEKA: Razgovori ulaze u finale, Brisel šalje papir

S. S. R.

28. 08. 2021. u 07:51

MEĐUSTRANAČKI dijalog o izbornim uslovima koji se između partija vlasti i opozicije vodi na dva koloseka, pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i bez prisustva stranaca, ulazi u finale.

МЕЂУСТРАНАЧКИ ДИЈАЛОГ НА ДВА КОЛОСЕКА: Разговори улазе у финале, Брисел шаље папир

Foto Tanjug

Već naredne nedelje, trebalo bi da se stranke koje razgovaraju bez posrednika izjasne o zaključcima koji će proizaći iz tema o kojima se razgovaralo, dok bi 17. ili 18. septembra moglo da se polemiše o tekstu predloga evroparlamentaraca.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da ima pomaka u razgovorima koji se vode bez posrednika, a da "drugi kolosek dijaloga pod kapom EP znatno kasni za prvim kolosekom".

- Predstavnici EP najavili su da će oko 1. septembra poslati tekst sa svojim predlozima, a o tome će se raspravljati 17. i 18. septembra kada se dijalog nastavlja. Što se tiče razgovora bez stranaca, imali smo sastanak radne grupe, bio je i predsednik Aleksandar Vučić, pretresli smo sva pitanja, izneti su stavovi, pričali smo o Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, vreme je da idemo ka konstruisanju i predlaganju rešenja - objasnio je Dačić.

Za sada se zna da cenzus ostaje na tri odsto i neće se vraćati na pet. Takođe, pretpostavlja se da će se u zaključcima naći pravila o ravnopravnoj zastupljenosti učesnika kampanje na RTS i RTV, broj potpisa neophodnih za učešće manjinskih partija na izborima biće smanjen (sada je 10.000 parafa), redovnije će se ažurirati birački spisak, a moguće je i da bude promene u finansiranju kampanje, pa da stranke više novca dobiju pre izborne trke nego posle podele mandata.

Inače, posle završetka pregovora znaće se da li će svi politički igrači učestvovati na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima najavljenim za proleće sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna