ODLUKU O PRIZNANJU NEZAVISNOSTI KOSOVA POVUKLO 18 DRŽAVA: Starović - Srbija spremna ako Priština odluči da prekši moratorijum

Tanjug

03. 08. 2021. u 00:52

DRŽAVNII sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je večeras da bi u slučaju da Priština prekrši moratorijum, koji je deo Vašingtonskog sporazuma, Beograd reagovao odmah i broj zemlja koje bi preispitale i povukle odluku o priznjanu Kosova bio bi daleko, daleko veći u odnosu na one koje bi ga priznale.

ОДЛУКУ О ПРИЗНАЊУ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА ПОВУКЛО 18 ДРЖАВА: Старовић - Србија спремна ако Приштина одлучи да прекши мораторијум

Foto: Tanjug

Starović je za TV Tanjug, upitan da prokomentariše navode da je 10 zemalja spremno da povuče priznanje ako bi Priština incirala nova priznanja, podsetio da je u kampanji koju je Srbija pokrenula 2017. godine 18 zemalja povuklo odluku o priznavanju nezavisnosti.

- Postignut je cilj u velikoj meri, 110 zemalja je bilo na strani Prištine, preko polovine članica UN. Uspeli smo da broj smanjimo za 18 i spustimo ga ispod ključnog broja od 97 - rekao je Starović.

Srbija je, kako je naglasio, posvećena poštovanju svih obaveza prihvaćenih na međunarodnom planu, bilo Briselskog ili Vašingtonoskog sporazuma - čiji je ključni deo dvostruki moratorijum. Podsetio je da to znači da će Srbija supsendovati aktivnosti na "otpirznavanju" nezavisnosti KiM, a Priština se suždržati od traženja podške za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Državni sekretar je nagalsio da će Srbija do poslednjeg slova i dana poštovati dogovor. Dodao je da smo se nadali da bi ako bi postojala dobra volja Prištine i međunarodne zajednice taj meoratorijum mogao da bude produžen.

- Ali takve volje nema u Prištini, ali ako prekrše do 4. septmbra ili odluče da ga se ne pridržavaju posle, bićemo spremni za tako nešto - rekao je on i naglasio da ne bi mogao da govori o zemljama koje bi promenile stav po pitanju prizanja kosovske nezavisnosti zbog posvećenosti sporazumu potpisanom u Vašingtonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve