MISIJA OEBS NA KIM: Poražavajuć izveštaj - Stopa povratka na Kosovo u opadanju, visoka nezaposlenost

D. Z.

27. 07. 2021. u 23:03

PRILIKOM predstavljanja petog Izveštaja o proceni prava zajednica , šef misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majkl Devenport je rekao da je u posebnom fokusu namera da se kosovski pravni okvir uskladi sa međunarodnim standardima i da se institucije pridržavaju zakona koji štiti prava zajednica.

МИСИЈА ОЕБС НА КИМ: Поражавајућ извештај - Стопа повратка на Косово у опадању, висока незапосленост

Foto: Tanjug

U izveštaju misije, a kako je navedeno u saopštenju za javnost, navodi se da  je “ostvaren napredak od decembra 2015. do decembra 2019. godine u oblasti integracije pravosuđa” i podseća  da je usvojena “pravno obavezujuća Uredba o provratku raseljenih” i da je “poboljšana funkcijaiInstitucije ombudsmana” .

-Zaključak je, međutim, da se u drugim oblastima situacija nije promenila, te da su i dalje prisutni problemi sa primenom Zakona o upotrebi jezika - dodaje se dalje u saopštenju za javnost Oebs, a povodom izeštaja o pravima zajednica na Kosovu.

Navodi se da obrazovanje na srpskom jeziku nije zastupljeno u kosovskim institucijama i podseća da je svake godine sve manje raseljenih koji se vraćaju. Takođe, visoka je stopa nezaposlenosti među pripadnicima nevećinskih zajednica, posebno Roma, Aškalija i Egipćana. U izveštaju se podseća da se i dalje dešavaju incidenti koji pogađaju manjinske zajednice, kao i da postoje međuetničke tenzije, a medijski sadržaj namenjen nevećinskim zajednicama ocenjen je kao “oskudan”.

-U svakom demokratskom društvu važno je da sve zajednice mogu da žive u sigurnom okruženju, da mogu da koriste svoj jezik, da praktikuju svoju kulturu i religiju. Nadam se će sve relevantne institucije ozbiljno razmotriti preporuke i slediti odgovarajuće mere, jer je unapređenje prava nevećinskih zajednica kamen temeljac u izgradnji stabilnog društva - kazao je Devenport povodom pomenutog izveštaja  a navedeno je u večerašnjem saopštenju za javnost Oebsa .

U najnovijem izveštaju o proceni prava zajednica OEBS konstatuje da su se prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), zaključno sa decembrom 2019. godine, na Kosovo od 2000. vratila 28.302 raseljena lica, a da se stopa povratka smanjivala svake naredne godine i da je ovaj trend i dalje u opadanju. Inače, UNHCR procenjuje da se na KiM nalazi 16.151 raseljeno lice, od kojih 412 živi u nekom od privremenih kolektivnih prihvatilišta (22).

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)