TRAŽE DA SE ODREKNEMO I RUSIJE I KINE: "Maligni" uticaj Pekinga i Moskve na Srbiju tema na sastanku Bajdena i Merkelove

S. Rovčanin Tomković

17. 07. 2021. u 17:00

IZ zapadne, evroatlantske kuhinje ne prestaju poruke da Srbija treba da se odrekne tradicionalnih prijatelja Rusije i Kine i da spoljnu politiku u potpunosti uskladi sa briselskim kursom.

ТРАЖЕ ДА СЕ ОДРЕКНЕМО И РУСИЈЕ И КИНЕ: Малигни утицај Пекинга и Москве на Србију тема на састанку Бајдена и Меркелове

Foto P. Mitić

Tema sastanka kancelarke Nemačke Angele Merkel i predsednika SAD Džozefa Bajdena, između ostalog, bio je i Zapadni Balkan i važnost daljih integracija država u evropske institucije, uz poruke da "Nemačka i SAD neće odstupati od demokratskih principa i univerzalnih ljudskih prava, nasuprot potezima koje povlači Kina".

U istom tonu, govorio je i specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik. U intervjuu za "Vestern Balkan junion", na pitanje o učešću predsednika Aleksandra Vučića i ostalih srpskih funkcionera na obeležavanju stogodišnjice Komunističke partije Kine, rekao je:

- Usklađenost Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU je niska. Slavljenje vrednosti koje su povezane sa vrlo totalitarnom prošlošću je veoma problematično.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je u pitanju "uobičajen iracionalan pritisak da se odreknemo Rusije i Kine":

- Zapad radi protiv naših interesa, a žele da okrenemo leđa onima koji rade u našem interesu i koji nam pomažu. Što se tiče totalitarne prošlosti koju pominje Bilčik, treba da se sete da je baš Zapad bio saveznik i najviše pomagao totalitarni režim Josipa Broza Tita, u jednom trenutku kada je on bio u sukobu sa SSSR. Njihov jedini cilj je da nas odvoje od Kine i Rusije, što im je pošlo za rukom u nekim zemljama. Distanca Srbije od prijateljskih država bila bi samoubistvo za nas, jer su nam Rusija i Kina ključne za odbranu Kosova i RS.

Bivši diplomata Živadin Jovanović ističe da "Srbija kao nezavisna zemlja treba da vodi samostalnu, uravnoteženu politiku, sa svim važnim činiocima, a posebno sa državama sa kojima imamo strateške odnose, poput Rusije i Kine".

- One postojano podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i nikada se ne mešaju u unutrašnju i spoljnu politiku, što ne možemo reći za EU i za Ameriku. Kuda bi to vodilo kada bi se sve zemlje ponašale u skladu sa željama Berlina ili Vašingtona - pita se Jovanović.

Zamerke Si Đinping i Vladimir Putin, Foto AP

Zaista je, prema njegovim rečima, pitanje kojih se principa drže Nemačka i SAD i odakle im moralno pravo da dele lekcije o potrebi učešća ili apstinenciji sa nekih skupova, kada one imaju razvijenije odnose sa Kinom i Rusijom nego Srbija:

- Mi u tome ne vidimo ništa loše, registrujemo kao pozitivan znak kada je Kina prvi spoljnotrgovinski partner EU i Nemačke, što je pokazatelj da svaka država treba da se ponaša u skladu sa svojim interesima i da se to odnosi i na Srbiju.

STALNE ZAMERKE U IZVEŠTAJIMA

U SKORO svim izveštajima Brisela o napretku Srbije ka EU nalazila se kritika našeg odnosa prema Rusiji, kojoj su uvedene sankcije zbog događaja oko opoziconara Alekseja Navaljnog koji tvrdi da su ga službe u Moskvi otrovale, što Kremlj negira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prvi čovek Skupštine Ivica Dačić i ostali funkcioneri Srbije više puta su ponovili da je "Srbija na evropskom putu, ali da neće uvoditi sankcije ni Kini ni Rusiji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (20)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina