OGLASIO SE KFOR O BARIKADAMA KOD DEČANA: Evo zbog čega su stare prepreke zamenili novim (FOTO)

D.Z.

09. 07. 2021. u 20:55

ZAMENA veštačkih prepreka koje su postavljene na putu ka manastiru Visoki Dečani, misije KFOR pod vođstvom NATO-a je činjena na osnovu odluke KFOR-a u dogovoru sa lokalnim vlastima. KFOR je smatrao neophodnim da stare prepreke zameni novima.

ОГЛАСИО СЕ КФОР О БАРИКАДАМА КОД ДЕЧАНА: Ево због чега су старе препреке заменили новим (ФОТО)

Foto: D.Z.

Ovo se između ostalog navodi u saopštenju ove misije dostavljenom medijima, a povodom postavljanja svojevrsnih drvenih žardinjera u vidu prepreka na putu ka ovoj svetinji.

- Odluka je doneta "kako bi se obezbedio kontinuiran, efikasan nivo zaštite i bezbednosti - kako zahteva Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999., a koja KFOR-u daje mandat da obezbedi sigurno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu - istovremeno obezbeđujući najviši stepen poštovanja okoline - dodaje se dalje u saopštenju KFOR-a i ističe da je "zapravo dobro poznato da je područje oko manastira Visoki Dečani od velikog umetničkog i kulturnog interesa i da decenijama privlači turiste i istraživače“.

- Ovaj najnoviji korak doprineće poboljšanju kvaliteta života, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji posećuju manastir i okolna područja. Manastir Visoki Dečani je jedini verski objekat koji čuva KFOR. Sva ostala verske lokalitete ili obezbeđuje policija ili ih uopšte niko ne čuva"- zaključuje se u saopštenju ove misije.

Foto: D.Z.

Inače, Kfor je pre nekoliko dana postavio nove barikade na putu ispred manastira Visoki Dečani umesto dosadašnjih svojevrsnih drvenih piramida postavljene su drvene žardinjere u kojima je posađeno cveće.

Međutim, mediji na albanskom izvestili su da je ta akcija izazvala reakciju građana Dečana, ali i opštinskih vlasti koji tvrde da su veštačke prepreke nepotrebne i da ne doprinose međusobnom poverenju ali i pomirenju.

Inače, ova svetinja je poslednje 22 godine konstantno na meti napada Albanaca, a pod zaštitom je italijanskog KFOR-a čija se komanda nalazi u okolnom selu Belo Polje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO NA POLIGON PEŠTER: Sve spremno za veliku vojnu vežbu (VIDEO)