PALMA O PRESUDAMA STANIŠIĆU I STAMATOVIĆU: Haški tribunal je politički, a ne sud koji zastupa međunarodno pravo

Novosti online

30. 06. 2021. u 20:52

JOVICA Stanišić i Franko Simatović Frenki osuđeni su danas u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu na po 12 godina zatvora.

ПАЛМА О ПРЕСУДАМА СТАНИШИЋУ И СТАМАТОВИЋУ: Хашки трибунал је политички, а не суд који заступа међународно право

Deo ekipe u Hurgadi/odmor Deo ekipe u Hurgadi

Tim povodom oglasio se predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

- Presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, koji je praktično nastavak Haškog tribunala, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću od 12 godina zatvora je potvrdila da je Haški tribunal napravljen samo za Srbe, koji su branili srpski narod i vodili odbrambene ratove, a ne osvajačke. Indikativno je da je Sud u Hagu osudio Simatovića i Stanišića, kao pomagače, a ne kao učesnike Udruženog zločinačkog poduhvata. Oni su prvo bili oslobođeni, da bi sada sud u Hagu izrekao 12 – godišnje kazne i proglasio ih krivima - poručio je Palma.

Prema njegovim rečima, “Za razliku od Simatovića i Stanišića, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač su za najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata „Oluju“, kojom su komandovali, a ne bili pomagači, prvo bili osuđeni na 24 godine, odnosno na 18 godina zatvora, a onda oslobođeni. Haški tribunal je time doneo presudu da niko od Srba nije proteran iz Hrvatske i da niko od Srba nije ubijen u Hrvatskoj“.

Foto: Printskrin

- Zatvorile su haške sudije oči pred srpskim žrtvama. Ramuš Haradinaj je ne jednom, nego dva puta oslobođen u Haškom tribunalu, a komandovao je stravičnim zločinim nad Srbima na Kosovu i Metohiji. I Naser Orić, koji takođe nije bio pomagač ili portir, već komandant Armije Bosne i Hercegovine u Podrinju, gde se počinjeni stravični zločini nad Srbima je takođe oslobođen - izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. - Stanišić i Simatović su osuđeni kao pomagači, a Gotovina, Markač, Haradinaj i Orić su oslobođeni kao komandanti.

Ramuš Haradinaj u OVK uniformi

Palma je naglasio da za “Haški tribunal u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji niti jedan Srbin nije ubijen i niti jedan Srbin nije proteran”.

- Time je Haški tribunal praktično doneo odluku da neke narode možete slobodno da ubijate, da im palite imovinu i crkve i da ih proterujete bez ikakvih sankcija, iako Haški tribunal ima ono čuveno u komandnoj odgovornosti „ili je znao ili je morao znati“, ali to je važilo samo za Srbe - kaže Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

(SNIMCI SA LICA MESTA) Avion PROMAŠIO pistu, pravo u jezero - zatvoren aerodrom