VUČIĆ SE OBRATIO POSLE "MUNJEVITOG UDARA": Moć Srbije na zemlji i u vazduhu, kupujemo nove bespilotne letelice (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 06. 2021. u 11:59 >> 13:21

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Munjeviti udar 2021" na Pešteru.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ПОСЛЕ МУЊЕВИТОГ УДАРА: Моћ Србије на земљи и у ваздуху, купујемо нове беспилотне летелице (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Goran Šljivić

Na Pešteru vežbu izvele su jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, uz upotrebu tenkova, borbenih vozila, artiljerijskih sistema i oruđa, aviona, helikoptera, daljinski pilotiranih vazduhoplova, PVO sistema i naoružanja pešadijskih i specijalnih jedinica.

Obraćanje predsednika Vučića

Nakon zaključivanja vežbe "Munjeviti udar 2021", predsednik Vučić se zahvalio svima koji su organizovali i učestvovali u prikazu.

- Za ljude koji nisu primetili, videli ste u vazduhu 11 aviona MiG-29, prvi put u našoj zemlji. Među njima su i modernizovane dvadesetdevetke. Videli ste i "Orlove" i "Galebove". Ukupno 25 lovaca i bombardera u vazduhu, pre nekoliko godina je bilo samo četiri ili pet. Videli ste i nove tenkove, mašine kao što su PASARS, "Pancire" i mnoge druge - kazao je predsednik.

Foto: Printscreen/RTS

Vučić je dodao da smo naručili nove bespilotne letelice, i da ćemo naručiti još više pošto je to nešto u šta moramo mnogo više da ulažemo. Snaga naše vojske biće drastično uvećanja i izmenjena u narednih devet meseci, najavio je Vučić ocenjujući da povećana snage vojske pokazuje i snagu države jer, kako je kazao, to ne bi bilo moguće da nije veće finansijske snage.

- Posebno želim da istaknem zahvalnost našim junacima sa Košara, njih 200 je ovde. Veliko vam hvala junaci, za vaše veliko srce i što ste ovde sa nama. I video sam sa kakvom su strašću pratili sve ovde danas, i sreću i zadovoljstvo što je njihova vojska mnogo snažniji. Hvala im što su ranama i požrtvovanošću i životima dali da budemo ovde - rekao je Vučić.

Foto: Goran Šljivić

Predsednik je istakao zadovoljstvo i činjenicom što je vežbi prisustvovao komandant KFOR-a, i rekao je da moramo da razvijamo saradnju sa međunarodnim snagama.

Vučić je na pitanje novinara rekao da se odgovor koji je Kurtiju dao u Briselu nije promenio, a to je da neće biti priznanja Kosova. On je potom govorio i o predstojećem sastanku sa Angelom Merkel.

- Sutra ili prekosutra razgovaram sa Merkelovom, pa će 4 ili 5 jula biti ta velika konferencija. Razgovaraćemo o svemu, a svaki razgovor sa kancelarkom je važan za našu zemlju - istakao je Vučić.

On je, upitan za tvrdnju bivšeg lidera Narodne stranke i potpredsednika Skupštine Crne Gore Predraga Popovića da on odlučuje da li će Demokratski front rušiti vladu Zdravka Krivokapića, rekao da je očigleno da svako ko poželi nešto da se svako, ko kaže protiv njega, oseća važnim.

- Kada za nekim brodom uplovi ajkula u Bokokotorski zaliv ja sam im kriv. Ja ne znam ni ko je to, ni koja je stranka. Mene ne zanima ni ko će tamo da vlada, ali me uvek zanima položaj srpskog naroda. Tih besmislenih optužbi sam se toliko naslušao, a naslušaću ih se još - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen/RTS

On je rekao povodom oluja i udara grada da je razgovarao o tome sa ministrom Nedimovićem, i da bi bilo još gore da nisu ispaljene rakete koje su ublažile snagu oluje.

Vučić je kazao da je delta soj stigao sigurno u Srbiju i da samo još uvek nije detektovan, i da je o tome razgovarao sa doktorom Goranom Stevanovićem.

- Užasno se plašim nadolazeće jeseni i užasno se plašim za nevakcinisano stanovništvo. Mi ćemo krenuti verovatno da dajemo treću dozu vakcine. Ovaj delta soj kosi sve pred sobom, i kada dođe u većem obimu, plašim se da nećemo imati adekvatan odgovor. Britanija je cela vakcinisana, a imaju problem - rekao je predsednik.

Ministar Stefanović: Na Pešteru se danas videlo da imamo ozbiljnu vojsku

Posle uspešno završene Združeno taktičke vežbe „Munjeviti udar 2021“, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović čestitao je pripadnicima Vojske Srbije  koji su danas pokazali da su spremni da odgovore na svaki izazov i u svakom trenutku zaštite Srbiju.

- Pokazali su visok nivo obučenosti i uvežbanosti i uspešno odgovorili na veoma složen zadatak. Prikazanim umećem, koje govori koliko su posvećeni očuvanju bezbednosti i sigurnosti naše otadžbine, zaslužili su visoku ocenu koju su dobili od predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Aleksandra Vučića, na šta su posebno ponosni - rekao je ministar Stefanović.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane istakao je da je vežba, koja je trajala od 15. juna na osam poligona širom Srbije, bila odlična prilika za proveru operativnih sposobnosti komandi i jedinica Vojske Srbije.

- Ona je pokazala i koliko se ulagalo u opremanje i naoružavanje naših ljudi, zbog čega želim posebno da se zahvalim našim inženjerima, institutima i odbrambenoj industriji koji su imali veliki udeo u modernizaciji Vojske. Na Pešteru se danas jasno videlo da imamo ozbiljnu Vojsku, koja svojom snagom čuva našu zemlju i odvraća svakog makar i od pomisli da bi mogao da je ugrozi - rekao je Stefanović.

On je istakao da „samo jaka Vojska, kakvu danas imamo, garantuje jaku Srbiju - Srbiju čiji će građani živeti u miru, u sigurnoj i stabilnoj zemlji koja može da donosi odluke isključivo u  interesu svog naroda i da nastavi da se gradi i razvija.

Milorad Dodik - Srbija nije lak zalogaj

Predsednik predsedništva BiH Milorad Dodik se zahvalio Vučiću, kao i svima koji su učestvovali na vežbi, i dodao je da ekonomsku snagu mora da prati vojna snaga.

- Čestitam još jednom Vučiću, čiji su napori da osnaži Srbiju vidljivi na svakom koraku. Mi se radujemo snažnoj Srbiji, pošto nam je ona potrebna. Vidljivi su napori koji se ovde ulažu, i oni su destimulativni za svakoga ko misli da je Srbija lak zalogaj.

Padobranskim skokom završen "Munjeviti udar 2021"

Združena taktička vežba Munjeviti udar završena je skokom padobranaca Milana Svetozarevića i Dejana Cvetkovića.

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Stigli "Kub"-ovi i "Sokolovi"

Tokom simuliranog napada pešadije i tenkova na neprijatelja u borbu je uveden i drugi red pešadije, kako se ne bi izgubila inercija napada.

Uslovni neprijatelj je prešao u povlačenje, nakon čega su jedinice vojske Srbije krenule u gonjenje neprijatelja po dubini.

Foto: Printscreen/RTS

Jedinice su sve vreme pratili PVO sistemi "Kub", koji su za kratko vreme prešli iz marševskog u borbeni položaj.

Foto: Printscreen/RTS

U borbu su se uključili i specijalci iz jedinice "Sokolovi", koji su se desantirali iz helikoptera. Njima su podršku pružili roboti Mali Miloš.

Foto: Printscreen/RTS

 

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Posle tenkovskog napada "Lazari" krenuli ka neprijatelju

Posle tenkovskog juriša koji je sve ostavio bez daha, pešadijske jedinice u oklopnim vozilima "Lazar" su krenuli kroz brešu koju su otvorili oklopnjaci.

Foto: Goran Šljivić

Sa "Lazara" je po neprijatelju dejstvovano mitraljezima 12.7 mm. "Lazarima" su podršku pružali tenkovi M-84.

Foto: Goran Šljivić

Tenkovi krenuli u napad

Posle dejstava iz vazduha mete koje predstavljaju neprijatelje su gađali i tenkovi T-72MS i M-84.

Foto: Goran Šljivić

Posade tenkova T-72 MS javnosti će prvi put predstaviti borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno.

Foto: Goran Šljivić

Leteće tvrđave lete u akciju

Posle aviona po neprijatelju su dejstvovali i jurišni helikopteri Mi-35, laki helikopter H-145 kao i višenamenski Mi-17.

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Jurišni helikopteri Mi-35 su gađali neprijateljima navođenim raketama ATAKA dugog dometa, kao i nevođenim zrnima.

Helikopteri Mi-17 su po neprijatelju dejstvovali takođe nevođenim raketama, dok su legendarne Game, francuske "Gazele" mete gađale maljutkama.

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Avijacija dejstvovala po neprijatelju

Posle napada artiljerije i "Malog Miloša" dejstvovala je i srpska avijacija. Jedanaest lovaca MiG-29 su akrobacijama oduzeli dah svih prisutnih.

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Avijacija je dejstvovala nevođenim raketama u brišućem letu iz vazduha, dok je "Galeb" ispalio navođenu raketu AGM "Maverik".

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Njihova meta su bile artiljerijsko raketne grupe, a nakon svakog napada piloti su izvodili manevre izbegavanja paljbe sa zemlje.

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Mali Miloš krenuo u napad

Robotizovana naoružana platforma Mali Miloš, kojom se upravlja daljinski, takođe je otvorila vatru na uslovnog neprijatelja.

Foto: Printscreen/RTS

"Nore", "Gvozdike" i "Oganj" zapalili Pešter

U akciju su tada stupili i artiljerijski sistemi Vojske Srbije.

Foto: Printscreen/RTS

Iz svih cevi neprijatelja su gađale "Nore", "Gvozdike" i višecevni raketni bacači, koji su u potpuno spržili deo poligona.

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

"Mali Miloš" dostavlja municiju pešadiji

Nakon dejstva pešadije i BRDM-ova u napad su krenuli snajperski timovi. Podršku su im pružala oklopna vozila sa daljinski upravljanim mitraljezima.

Foto: Printscreen/RTS

Pešadiji koja je dejstvovala po uslovnom neprijatelju podršku je pružio i "Mali Miloš", logistički robot koji im je dostavljao municiju.

Foto: Printscreen/RTS

BRDM-ovi krenuli u napad

Posle izviđanja dronovima Ch-92 u napad je krenula mehanizovana pešadija u oklopnim vozilima BRDM. 

Foto: Printscreen/RTS

Tokom juriša prema uslovnom neprijatelju oklopna vozila su dejstvovala mitraljezima, a nakon uništenja grupe terorista pešadija se izvukla sa linije vatre.

Dronovi u letu

Nakon dejstva PVO sistema "PASARS" i "Pancir", prikazane su i bespilotne letelice kineske proizvodnje CH-92.

Foto: Printscreen/RTS

Tom prilikom je prikazan video linkom kako izgleda izviđanje drona, koji leti na visini od 5.000 metara, gde je nevidljiv golim okom i ima mali radarski odraz.

Foto: Printscreen/RTS

Počeo "Munjeviti udar 2021"

Predsednik Vučić je nakon izlaganja dao naređenje za početak vežbe. Vežbom će biti upravljano komandnog centra koji se nalazi ispred zvanica.

Foto: Printscreen/RTS

Nakon što je objašnjen način na koji će biti obezbeđeno komandno mesto, dejstvovali su "PASARS" i "Pancir" po neprijateljskom dronu koji je krenuo u napad.

Foto: Printscreen/RTS

Načelnik generalštaba o "Munjevitom udaru"

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović je predsedniku predočio kakvi će biti ciljevi vojne vežbe, i istakao je da su manevri zahvatili jedinice koje čini čak 15.000 pripadnika Vojske Srbije.

Foto: Printscreen/RTS

- Oružane snage neprijatelja su privremeno okupirale južni deo naše teritorije, a njih će napasti dva pešadijska bataljona. Njih će podržati 72. brigada za specijalne operacije, kao i 63. padobranska brigada i RV i PVO.

Vojska Srbije predala raport Vučiću

Predsednik Aleksandar Vučić je stigao na Pešter, gde mu je predat raport kao vrhovnom komandantu.

Foto: Printscreen/RTS

Predsednik je potom izvršio smotru postrojenih vojnika.

Foto: Printscreen/RTS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)