OTMICA SRPSKIH RUDARA NA KOSMETU: Prošlo je dvadeset i tri godine od strašnog događaja

D.Zečević

22. 06. 2021. u 14:02

DANAS se navršavaju dvadeset tri godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“ Termoelektrane "Obilić" na Kosovu i Metohiji.

ОТМИЦА СРПСКИХ РУДАРА НА КОСМЕТУ: Прошло је двадесет и три године од страшног догађаја

Foto: EPA/ilustracija

Naime, Kancelarija za Kosovo i Metohiju podsetila  je da su na današnji dan  pre dvadeset i tri godine  u ranim jutarnjim satima oteti : Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić i oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom.

- Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Vinovnici ovog zločina nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika.-ističu iz Kancelarije za Kosovu i Metohiju i dodaju da se  umesto istine o nestalima mi  danas na Kosovu i Metohiji suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i  sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista. Beograd će, kako ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju  nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika.

- Čuvanjem sećanja i rasvetljavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu-zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024