PATRIJARH PORFIRIJE O VLASTI U CRNOJ GORI: Oni koji su isplivali na snazi Amfilohija izmišljaju definicije i pojmove!

Novosti online

20. 06. 2021. u 17:07

PATRIJARH srpski Porfirije kritikovao je danas vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverla poverenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog svet koje postoje samo i isključivo na polarizacijama.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ О ВЛАСТИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Они који су испливали на снази Амфилохија измишљају дефиниције и појмове!

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U besedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su poslednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su "oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu… izneverili poverenje mitropolita".

- Po zapovedi svetih apostala u Jerusalimu, da jezici postoje kao dar Božiji, da pojmovi postoje, da definicije postoje, da bismo jedni druge prepoznali, da bismo se jedni drugima približili. Imam pravo to da kažem vama, jer i sam, sam bezbroj puta bio na raznim stratištima, na mestima gde su na najužasnije načine stradali ljudi, ogroman broj ljudi i nikada se nisam bavio brojkama niti licitirao žrtvama. Nemalo puta bio sam zajedno sa mitropolitom Amfilohijem na tim mestima i nikada se nismo bavili matematikom i brojevima. Nikada se nismo bavili ni tim ko je prvi počeo, ko je više kriv, ko je kome više naneo zla jer sam bio svestan da se nalazim na mestu manifestacije zla i da bez obzira ko su žrtve, da li pripadaju ovom ili onom narodu, ovoj ili onoj veri dostojne su najdubljeg poštovanja i najsnažnije molitve - rekao je Patrijarh Porfirije i dodao:

- Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov, vidimo izraz slobode u tome vidimo mogućnoist da svako svoj poseban specifičan dar razvija, umnožava da kroz dar bude prepoznatljiv drugome i da kroz taj dar daruje sebe drugome i da kroz taj dar prima drugoga sebi u svoje naručje. A onda su oni preko koji su isplivali na jedrima molitve, na snazi mitropolita Amfilohija u atmosferi crkve, da bi to što je crkva da bi to što mi danas slavimo i promovisali i svedočili i borili se za to a ne izmišljali definicije i pojmove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)