ALBANCI POLOMILI KRSTOVE NA SRPSKOM GROBLJU: Novi pokušaji zastrašivanja Srba, kancelarija se hitno oglasila (FOTO)

D. Zečević

14. 06. 2021. u 14:29

NA PRAVOSLAVNOM groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića.

АЛБАНЦИ ПОЛОМИЛИ КРСТОВЕ НА СРПСКОМ ГРОБЉУ: Нови покушаји застрашивања Срба, канцеларија се хитно огласила (ФОТО)

Foto: D. Zečević

Da su grobovi osknavljeni primetio je Dušan Stojanović, koji je otišao majci da zapali sveću a kako opominje Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovo groblje učestalo se nalazi na udaru vandala. Naime, što porodice nekako poprave, albanski ekstremisti preko noći poruše o čemu svedoči i slučaj porodice Šarić, čije su humke učestalo rušene.

Foto: D. Zečević

- Iz dana u dan svedočimo aktu bezumlja i nasilja kojem su Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi više od dve decenije, a koje danas dobija iznova i svoju insitucionalnu podršku od strane albanskih političara u Prištini. Nesporno je da političari u Prištini svojim zapaljivim izjavama, neodmerenim reakcijama i odbijanjem dijaloga inspirišu ovakve incidente, koji se po pravilu prelamaju preko leđa Srba koji žive južno od Ibra - ističe se u saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju i naglašava da realnost u kojoj Srbi žive na Kosmetu ilistruje primer groblja u Orahovcu gde gotovo da nema ni jednog jedinog nadgrobnog spomenika ili krsta koji nije oštećen, a isto tako gotovo da ne prođe ni jedan jedini dan da se ne dogodi neki incident na prostoru Kosova i Metohije, čije su mete Srbi, njihova imovina, crkve i grobovi.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ovom gnusnom događaju prethodilo je skrnavljenje Hrama Hrista Spasa u Prištini, na kome su ispisani pogrdni grafiti "Isus mrzi Srbe" i "Simbol šovinizma" pred očima kosovske policije.Očigledno je da antisrpsko raspoloženje, praćeno izraženim verskim ekstremizmom, uzima maha u Prištini, koja svojim (ne)delima direktno inspiriše i navodi na ovakve slučajeve -zaključuje se u saopštenj Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)