SANKCIJE ZA REČ PROTIV SREBRENICE: Nova uredba DŽozefa Bajdena o Zapadnom Balkanu uvodi verbalni delikt za pojedince i institucije

E. V. N.

11. 06. 2021. u 10:00

DOK se među pravnicima vodi večita polemika da li je verbalni delikt krivično delo ili ne, pojedinci ili organizacije, koji se ne slažu sa presudama Mehanizma za krivične sankcije u Hagu, mogli bi da dobiju sankcije Amerike.

САНКЦИЈЕ ЗА РЕЧ ПРОТИВ СРЕБРЕНИЦЕ: Нова уредба Џозефа Бајдена о Западном Балкану уводи вербални деликт за појединце и институције

Foto Shutterstock

To znači da bi svima koji imaju suprotno mišljenje od odluka sudskih veća, mogao da bude zabranjen ulaz u SAD ili zamrznuta imovina i finansijska sredstva na njenoj teritoriji.

Američki predsednik DŽozef Bajden proširio je 8. juna uredbu koja za zemlje Zapadnog Balkana postoji još od 2001. godine, a osim kazni za negiranje presuda Tribunala u Hagu, uvedene su i sankcije za one koji krše Prespanski sporazum iz 2018, kojim su Makedonija i Grčka dogovorile promenu imena Makedonije u Severna Makedonija.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson zvao je u četvrtak Milorada Dodika da ga upozna sa novom uredbom, a srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH mu je poručio da "ona nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava".

- Uredba je još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i otežaće dijalog, bar kada je reč o BiH. Bošnjački političari su u dokumentu videli sredstvo za disciplinovanje Srba, pa će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog. Poverenje Srba i RS u namere SAD u BiH je poljuljano i bilo bi dobro da se najpre poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u celini - istakao je Dodik koji je još jednom preneo američkom ambasadoru da se "Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredeljenje da se bori za očuvanje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu".

TRAŽE KAZNU ZA VUČIĆA I VULINA

PRIŠTINSKI centar za genocid zahtevao je u četvrtak od SAD i EU da proglase predsednika Srbije Aleksandra Vučića i druge srpske zvaničnike za "persone non grata", nazivajući ih pristalicama Ratka Mladića.

U saopštenju se tvrdi da su Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik, Ana Brnabić i mnogi drugi "ideološki mentori i sledbenici Mladića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)