I PRIŠTINA BI DA NAS TUŽI: U presudi Mladiću albanski lideri vide šansu za nastavak obračuna sa Beogradom, ali i za miniranje dijaloga

D. MILINKOVIĆ

11. 06. 2021. u 09:00

PRIŠTINA sprema još jednu opasnu provokaciju protiv Beograda: da posle pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću pokrene pitanje tužbe protiv Srbije za navodni genocid na Kosovu i Metohiji.

И ПРИШТИНА БИ ДА НАС ТУЖИ: У пресуди Младићу албански лидери виде шансу за наставак обрачуна са Београдом, али и за минирање дијалога

Pripadnici OVK / Foto EPA

Ovakve najave čule su se već u danu izricanja presude Mladiću, u kojoj je on osuđen za genocid, a što albanski lideri sa KiM vide kao dodatnu šansu za uspeh njihovog plana.

Ukoliko premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti, koji od dolaska na vlast, između ostalog, preti tužbom za genocid, bude pokušao da u nastavku dijaloga u Briselu sledećeg utorka otvori ovu temu, reakcija srpske strane biće odlučna i snažna i nećemo dozvoliti da zloupotrebljava dijalog za izmišljene optužbe protiv Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak drugoj strani da ako misle da dolaze u Brisel po, kako kažu, nezavisnost i druge stvari o kojima pričaju - ne moraju ni da putuju:

- Oni dolaze da naprave svoj šou, mi idemo da budemo odgovorni i ozbiljni. Prete da će nekog da "razbiju" pre utakmice, a rezultat piše na semaforu, ali na kraju utakmice.

Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i po mnogima Priština bije unapred izgubljene bitke. Jer niti Kosovo, kao teritorija, može da pokrene ovakav sudski proces, niti postoji bilo kakvo utemeljenje u činjenicama i dokazima da je Srbija nad Albancima na KiM počinila genocid.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora na KiM, kaže za "Novosti" da je istina upravo suprotna - nije bilo nikakvog genocida na Kosovu sa naše strane, ali je zato postojao genocidni plan terorističke OVK da se svi Srbi proteraju sa KiM, da se poubijaju, a njihova imovina uzurpira:

- Taj plan se, nažalost, i dalje realizuje. Priština nema nikakve činjenice i priča o navodnom genocidu je politička priprema terena za pritisak na Beograd. Vide šta se dešava u Haškom tribunalu, kako su Srbi osuđeni za nepostojeći genocid u Srebrenici i sada bi da i oni profitiraju na toj priči. Hoće da prikažu da su Albanci žrtve i da zato treba priznati Kosovo kao državu i omogućiti im članstvo u UN i EU.

Drecun ukazuje da priče o navodnom genocidu na KiM od strane srpskih snaga bezbednosti, kao i pretnje tužbama za ratnu odštetu, koincidiraju sa podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija i ostalih zločinaca OVK. On dodaje da će se, kad počne suđenje u Hagu, pokazati užasne razmere zlodela koje je počinila OVK i zato sada pokušavaju da skreću pažnju.

Kako, za "Novosti", objašnjava advokat Zoran Živanović, apsolutno ništa u presudi Mladiću Prištini ne ide naruku u nameri da podnesu tužbu za genocid:

- Naravno, svako može da tumači pravo kako hoće i da podnosi tužbe, ali to ne znači da će nešto uspeti pred nekim ozbiljnim sudom. Takođe, Priština ne može lično da podnese tužbu i to bi eventualno mogla da uradi neka druga zemlja u njihovo ime.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenjuje da se pritisci na Vučića i Veograd pojačavaju kako se približava nova runda dijaloga u Briselu.

- Upravo zbog toga, ne čude provokativne najave političara iz Prištine koji bi presudu Mladiću želeli da iskoriste za nastavak antisrpske retorike i najavu nekakve tužbe protiv Beograda. Samo, podsetiću ih ukoliko su zaboravili da takozvano samoproglašeno Kosovo nije subjekt međunarodnog prava i nezabeleženo je u istoriji pravosuđa da jedna teritorija tuži sopstvenu državu. Zbog toga su takve najave samo pucnji iz prazne puške koji služe za njihovu unutrašnju političku upotrebu - kaže, za "Novosti", Petković i poručuje da se Beograd neće baviti ničijim listama želja.

KLARK: MILOŠEVIĆ SE OKRENUO ORUŽJU

DOK se Srbi i Srbija optužuju za zločine, većina onih koji su počinili zločine protiv srpskog naroda ostaju nekažnjeni, uključujući i NATO koji je bombardovao našu zemlju. Ali se zato u četvrtak oglasio glavnokomandujući evropskih snaga Alijanse u vreme agresije na SRJ, penzionisani general Vesli Klark koji je rekao da verovatno ne bi došlo do bombardovanja "da je nekadašnje jugoslovensko rukovodstvo prihvatilo sporazum u Rambujeu":

- Milošević se okrenuo oružju i njegove trupe su počinile brojne brutalnosti na Kosovu. Intervencijom je okončano etničko čišćenje. Posao na Balkanu još nije završen, jer i dalje postoje tenzije između Srbije i Kosova, između Bugarske i Severne Makedonije - rekao je Klark za Glas Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba