RUSIJA TRAŽI NEZAVISNU MEDICINSKU ESKPERTIZU RATKA MLADIĆA: Moskva ima jako loše informacije o generalovom zdravlju

Novosti online

09. 06. 2021. u 15:20

RUSIJA snažno insistira na celovitom i nezavisnom lekarskom pregledu generala Ratka Mladića kako bi se utvrdilo da li je bivši vrhovni komandat Vojske RS zadržao svoje kognitivne sposobnosti (funkcije mozga), rekao je zamenik stalnog ruskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama Genadij Kuzmin.

РУСИЈА ТРАЖИ НЕЗАВИСНУ МЕДИЦИНСКУ ЕСКПЕРТИЗУ РАТКА МЛАДИЋА: Москва има јако лоше информације о генераловом здрављу

Foto: EPA/Depositphotos

„Rusija pridaje važan značaj osiguranju prava za lica koja su u zatvoru, uključujući i pravo na medicinsku pomoć. Savet bezbednosti UN je u rezoluciji 2529 prošle godine izneo svoj stav o tome“, rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin na sednici SB.

On je naveo da je do Rusije došla informacija o nezadovoljavajućem zdravstvenom stanju Mladića, uključujući i njegovu rehabilitaciju posle operacije.

- Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden. Izričito zahtevamo da se takav pregled obavi - naveo je Kuzmin.

Prema njegovoj oceni, Haški tribunal nije postao „institut za pomirenje u različitom balkanskom društvu“, a uzrok tome je „deficit pravičnosti u donošenju odluka, napadi na jednu stranu konflikta ne pravnim, već političkim sredstvima i prećutkivanje grehova drugih“.

(Agencija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a