VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI: "Srbi, glavu gore - Srbija i naš narod nisu osuđeni" (VIDEO)

Novosti online

08. 06. 2021. u 21:05 >> 22:58

SEDNICA Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj se raspravljalo o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, završila se posle dva i po sata većanja.

ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Срби, главу горе - Србија и наш народ нису осуђени (ВИДЕО)

Foto: Instagram

Srbiju je na sednici predstavljao predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da je tim naše zemlje spreman da štiti interese Srbije, kao i da predaja nije opcija.

Vučić odgovorio na napade

Vučić je na kraju istakao da je Alkalaj govorio u ime BiH, ali da je on dobio pismo od Milorada Dodika, i naveo je da ne postoji saglasnost među predstavnicima BiH.

- Nije najbolja politika vređati ljude iz sopstvene zemlje, nisam rekao ništa ni protiv bilo koga, ali predstavnici BiH i Hrvatske su to uradili. Hrvatski predstavnik je rekao da je dobro poznato ko je bio đavo. U ovom regionu je postojao samo jedan veliki koncentracioni logor, u Jasenovcu, i mislim da svi dobro znaju ko je bio đavo - rekao je Vučić.

Predsednik je zapitao zašto niko od Hrvata i Bošnjaka nije osuđen za zločine, iako su mnogi počinjeni tokom rata.

Foto: Printscreen

- Moram da ponovim, mi duboko osuđujemo sve zločine koji su počinili pripadnici srpskog naroda. To je razlika između njih i nas. Predstavnik Hrvatske je takođe zaboravio da vam kaže da ima više nestalih Srba, nego nestalih Hrvata. To kažem da bih još jednom naglasio spremnost da dostavimo svu dokumentaciju i sarađujemo - kazao je predsednik.

- To je nešto što pokazuje dvostruke standarde. Na samom kraju, mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa mehanizmom, ali molim vas da nađete neka prava rešenja, da nas ne ponižavate nego da sarađujete sa nama. Da ostvarimo jedan partnerski odnos na korist svih nas - naglasio je Vučić.

Hrvatski predstavnik Srbe nazvao đavolima

Hrvatski predstavnik je, poput Alkalaja, imao obraćanje prožeto mržnjom prema Srbima, koje je u jednom trenutku nazvao i - đavolima.

- Predsednik Vučić je istakao da tokom sukoba niko nije bio anđeo, ali ja mislim da je jasno ko je bio đavo. Današnja konačna presuda generalu Mladiću pokazuje značaj mehanizma - rekao je on.

On je odbio da prokomentariše i reči predsednika Vučića, koji je jasno rekao da su u operacijama Bljesak i Oluja počinjeni zločini nad Srbima.

- Takođe smo zabrinuti zato što Srbija ne sarađuje sa mehanizmom po pitanju izručenja Jojića i Radete - kazao je hrvatski predstavnik.

Alkalaj likuje nad Mladićevom sudbinom

Nepriznati predstavnik BiH Sven Alkalaj je danas istakao da je ponosan zbog presude generalu Ratku Mladiću.

- Mladić je poznat kao kasapin sa Balkana, i umreće u sramoti, ali pravda je pobedila, i zato je BiH danas zahvalna, rekao je Alkalaj, nepriznati predstavnik BiH.

Podsedtimo, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je pred sednicu upozorio javnost da Alkalaj neće predstavljati i Srbe u Savetu bezbednosti, već samo Federaciju BiH.

Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze saradnje sa Mehanizmom, te apelovao na Sud da se spreče pokušaji ponovnog suđenja osobama koje su već osuđene pred Haškim tribunalom, na Kosovu i Metohiji.

- Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji - kazao je Vučić.

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili, poput Nebojše Pavkovića i Vlastimira Đorđevića.

- Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta. NJihov slučaj je povezan sa slučajem Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu - kazao je Vučić.

On je istakao i da je Srbija nekoliko puta pokretala pitanje mogućnosti služenja kazni u Srbiji, ali uprkos svim naporima da se to pokrene sa “mrtve tačke” ništa nije postignuto po tom pitanju.

 

- Većima osoba koje služe kazne po presudama su građani Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da im pomogne da kazne služe u Srbiji. Međunarodni tribunal i Mehanziam su zaduženi za ovo pitanje. Srbija je spremna da preuzme svoje obazve u izvršavanju presuda koje su donete prema drzavljanima Srbije, uz nadzor Mehanizma i poštavanje svih ovlašćenaja -  rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

- Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - kazao je predsednik.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

- Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.038 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da ne želi da veruje da neko želi da kaže kako nije bilo zločina protiv Srba.

- Ali, sudeći prema presudama Haškog tribunala - niko nije odgovoran za te zločine. Ipak, mi u Srbiji ćemo pokazati odgovornost i borićemo se za mir i stabilnost i pomirenje u regionu i pozivamo članice SB da nam pomognu racionalnim, pragmatičnim pristupom i poštovanjem međunarodnog zakona, a ne pokušajima dalje kriminalizacije Srbije koja je mala zemlja, sa hrabrim i ponosnim narodom koji je podneo najveće žrtve tokom Prvog i Drugog svegskog rata. Sa ljudima koji žele da žive u miru sa svojim susedima. Mislim da ne tražimo mnogo - istakao je predsednik.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

- Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: "Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike, i borimo se za našu decu i našu budućnost - zaključio je Vučić.

Norveška i Estonija pozdravili rad Mehanizma

Predstavnici Norveške i predsedavajuće države SB UN - Estonije, izrazili su saučešće zbog smrti sudije Kamija.

Takođe su pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma, kao i presudu generalu Ratku Mladiću.

Predstavnik Estonije je takođe izrazio zabrinutost zbog veličanja ratnih zločinaca, kao i zbog odbijanja Srbije da izruči Jojića i Radetu.

- Rezolucija SB UN jasno kaže da sve države moraju da sarađuju sa mehanizmom, i da preduzmu sve potrebne mere kako bi ispunili pravila - kazao je on.

Obraćanje predstavnice Irske

Predstavnica Irske je prebacila Srbiji zbog toga što Jojić i Radeta i dalje nisu izručeni.

- Zabrinuti smo zbog izveštaja tužioca i svega što smo čuli - rekla je ona.

Predstavnica Irske je dodatno zabrinuta zbog glorifikacije ratnih zločinaca, pošto je to ometanje pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Kina - Smanjite svoje troškove

Kineski predstavnik se zahvalio na izveštajima Agiusu i Bramercu, i izrazio je saučešće zbog smrti sudije Kama.

On je istakao da mehanizam nastavlja svoje napore na pronalaženju optuženih, i da Kina ceni te mere.

- Kina se nada da će mehanizam sprovesti svoje mogućnosti u skladu sa pravilima Saveta bezbednosti. Mehanizam takođe mora da racionalizuje korišćenje svojih budžetskih sredstava, i mora da umanji svoje troškove - kazao je on.

Kineski predstavnik je po pitanju izručenja Jojića i Radete rekao da se nada da će Srbija i Mehanizam uspostaviti komunikaciju i da će naći zajedničko rešenje za te probleme.

Niger i Sveti Vinsent i Grenadini pozdravili rad mehanizma

Predstavnici Nigera i Svetog Vinsenta i Grenadina su, kao i gotovo svi predstavnici, pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Oni su izrazili zadovoljstvo presudom generalu Ratku Mladiću, kao i da što skorije očekuju još dve presude - Simatoviću i Stanišiću.

Indija - Pravda i neutralnost su najvažniji

Predstavnik Indije je pozdravio rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma, ali je i rekao da mora da pravdu i neutralnost stavlja na prvo mesto.

Francuska - Presuda Mladiću važan korak

Francuska predstavnica je pozdravila presudu Ratku Mladiću, rekavši da je to važan korak za pomirenje na Balkanu.

Ona je izrazila žaljenje što Srbija ne sarađuje sa Mehanizmom, i rekla je da Francuska ostaje posvećena saradnji, pre svega po pitanju Ruande.

- Moramo da istaknemo da je važno da se svaka država uskladi i da poštuje mehanizam. Srbija izbegava da sarađuje, a saradnja je jako važna. Svako mora poštovati mehanizam - rekla je predstavnica Frnacuske. 

SAD - Zadovoljni smo presudom Mladiću

Predstavnik SAD je izrazio saučešće zbog smrti sudije Kamija, kao i zadovoljstvo presudom Ratku Mladiću.

- Danas je istorijski dan, danas je osuđen Mladić. Pre 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koje je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Simatoviću.

On je pozvao sve zemlje da sarađuju sa Mehanizmom, i naglasio je njegovu važnost kako bi se postigla pravda.

- Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dve osobe zbog zastrašivanja svedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma, i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja - kazao je predstavnik SAD.

On kaže da Srbija mora da radi još mnogo kako bi se suočila sa istorijom.

Kenija i Meksiko podržali rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma

Predstavnici Kenije i Meksika su podržali nastavak funkcionisanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Predstavnica Meksika je takođe pozdravila učešće predsednika Vučića, kao i predstavnika BiH i Hrvatske na ovoj sednici.

Oštra reakcija Rusije - Okrećete glavu pred zločinima Albanaca

Predstavnik Rusije je sarkastično primetio entuzijazam koji vlada među predstavnicima zapadnih sila kada se priča o osuđivanju Srba.

- Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godina gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda - kazao je on.

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

- Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika - kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

Predstavnik Rusije je podsetio na napade koji su se dešavali na Srbe u zatvorima, kao i na loše zdravlje Ratka Mladića, i da i dalje nisu dobili nikakve informacije o tome.

- Slučaj Jojića i Radete je povezan sa upitnim optužbama protiv Vojislava Šešelja, koji je bio u zatvorima 11 godina da bi na kraju bio oslobođen - kazao je na kraju predstavnik Rusije.

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva - Novi napad na Srbiju

Mladić nije uspeo da pobegne pravdi zahvaljujući upornosti Mehanizma, rekao je predstavnik Ujedinjenog kraljevstva.

On je takođe istakao da je ponosan što Radovan Karadžić služi zatvorsku kaznu u njegovoj zemlji, što je znak posvećenosti Međunarodnom mehanizmu.

- Srbija je treći put odbila da uhapsi i izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu. Pozivamo Srbiju da ispuni to, i da sarađuju sa kancelarijom tužilaštva. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i pojačava patnju žrtava - rekao je on.

Vijetnam pozdravio učešće Srbije

Predstavnik Vijetnama je pozdravio učešće predsednika Vučića, kao i predstavnika BiH i Hrvatske na sednici.

Obraćanje Serža Bramerca

Tužilas Serž Bramerc je rekao da je "pravda" izvršena, nakon što je Mladić osuđen na najoštriju moguću kaznu.

Serž Bramerc/Foto: Printscreen

- Mnogi širom sveta i dalje koriste svoju moć da nanose patnju drugima. Mnogo je onih kao što je Mladić, ali pravda je danas postignuta - rekao je Bramerc.

On je rekao da u slučaju Stanišića i Simatovića očekuje presudu u skorijoj budućnosti, i da njegova kancelarija traži još šest begunaca iz raznih zemalja.

- Želim i da skrenem pažnju na veličanje ratnih zločinaca. Recimo u slučaju osude Ratka Mladića, neki tvrde da je heroj i negiraju zločine. U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj - kazao je Bramerc.

On kaže da su veličanje tzv. zločinaca poslednji akt genocida.

Agius - Srbija prkosi međunarodnoj zajednici

Agius je potom rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

- Prošlo je više od šest godina od kako je Srbiji zatraženo da izda naloge za hapšenje ovih osoba, i ovo je treći put da je Srbija odbila to da uradi. Srbija prkosi međunarodnoj zajednici i ne poštuje svoje obaveze.

Počela sednica, obraćanje Agiusa

Predsedavajući sednice Saveta bezbednosti UN, predstavnik Estonije, saopštio je da je usvojena agenda sednice.

Agius, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma je pozdravio predsedavanje Estonije, i podsetio je da je pre nekoliko sati izrečena presuda doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću.

- Zahvaljujući tužilaštvu i podršci međunarodne javnosti je on uhapšen i osuđen. To šalje snažnu poruku svim zločincima, koji sada znaju da će biti privedeni pravdi gde god da su, ili koje god pozicije da drže.

Vučić pred sednicu - Predaja nije opcija

Srbiju će na sednici predstavljati predsednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da je tim naše zemlje spreman da štiti interese Srbije, kao i da predaja nije opcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)