TROJNI UDAR NA SRPSKU ZAJEDNICU: Akcija albanskih lidera u Prištini, Tirani i sa juga Srbije

D. M.

08. 06. 2021. u 09:00

ALBANSKI lideri i iz Prištine i iz Tirane, ali i sa juga centralne Srbije, pokrenuli su sve motore kako bi obesmislili nastavak dijaloga u Briselu, koji je planiran za sledeću nedelju.

ТРОЈНИ УДАР НА СРПСКУ  ЗАЈЕДНИЦУ: Акција албанских лидера у Приштини, Тирани и са југа Србије

Ruči i Konjufca u Tirani

Sve "karte" bacili su na to da po svaku cenu spreče razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, a na šta se Priština obavezala, i to pod patronatom EU, pre sedam godina, stavljajući paraf na Briselski sporazum.

Nakon premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija, koji je i pored pritisaka Metjua Palmera i Miroslava Lajčaka, rekao "ne" za ZSO, u ponedeljak se oglasio i predsednik parlamenta Glauk Konjufca. On je nakon sastanka sa albanskim predsednikom Iljirom Metom i šefom parlamenta Gramozom Ručijem u Tirani rekao da bi stvaranje bilo koje srpske zajednice unutar Kosova, a kojom bi rukovodio Beograd, bilo - štetno.

Konjufca je zatražio i pomoć Tirane, kako Priština "ne bi bila oštećena u konačnom sporazumu sa Beogradom". A posebno, kaže, računa na zaštitu Albanije kada je reč o suđenjima zločincima terorističke OVK:

- Trenutno se suočavamo sa Specijalnim sudom, gde se nalazi nekoliko vođa OVK. Moramo da uskladimo naše poteze kako bismo prevazišli izazove sa što manjom štetom. OVK nije bila samo rat za Kosovo, naš sveti rat, već za celokupnu albansku naciju i kao takva se mora posmatrati i zaštititi.

I šef albanskog parlamenta bio je "na liniji" Konjufce u napadima na Beograd:

- Srbija danas pokušava da veliča svoje kriminalce. Vreme radi za Kosovo, jer je Kosovo na pravoj strani istorije.

Oglasila se i Viola fon Kramon, izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, koja je pozdravila veći angažman nove američke administracije u regionu i poručila da "u dijalogu ima još mnogo drugih hitnih stvari pored ZSO".

Ovoj očigledno sinhronizovanoj akciji "udara" na Beograd i nastavak dijaloga u ponedeljak se priključio i poslanik Šaip Kamberi, koji se na sednici parlamenta o promenama Ustava Srbije pozivao na ustav samoproglašenog Kosova. On je tražio da ovaj dokument ne definiše Srbiju kao državu srpskog naroda, već da se "ugleda" na "Ustav Kosova, gde stoji da je Kosovo država svojih državljana".

- Nije u redu da se pozivate na ustav Kosova jer ste poslanik Skupštine u zemlji čija je to teritorija, to je naša pokrajina i vi to morate da poštujete. Za ovaj dom ne postoji ustav Kosova, a nezavisnost su izvojevali da nisu pitali nijednog svog građanina - oštro je Kamberiju odgovorila premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, ustav tzv. Kosova za nju ima značaj kao kada bi ona sama proglasila beogradsko naselje Karaburmu za nezavisnu državu i napisala ustav.

KURTI: ZLOČINE ČINILA DRŽAVA

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo je provocirao i to oko pitanja nestalih, pokušavajući da skrene pažnju sa krivice Prištine zbog zastoja u ovom procesu. Kurti je u razgovoru sa regionalnim direktorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Evropu i centralnu Aziju, Martinom Šipom, tražio da se otvori državni arhiv Srbije jer "zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da prištinska strana pitanje nestalih tretira isključivo kroz obračun sa Beogradom. Dodao je da uporno odbijaju da otvore arhive OVK i dozvole našim timovima da pretraže lokacije na KiM za koje postoje indicije da se na njima skrivaju tela Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)