OSMANIJEVA IZGUBILA KOMPAS: Ne odustaje od tužbe protiv Beograda, a priprema se za nastavak dijaloga

Tanjug

13. 05. 2021. u 19:57

PREDSEDNICA privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da je slovenačkog predsednika Boruta Pahora, koji boravi u poseti Prištini, obavestila da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom, ali da neće razgovarati o promeni granica i da neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.

ОСМАНИЈЕВА ИЗГУБИЛА КОМПАС: Не одустаје од тужбе против Београда, а припрема се за наставак дијалога

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

- Naš status utvrđen je 17. februara 2008, takođe granice, zbog toga sam naglasila spremnost (tzv.) Kosova da bude deo dijaloga. (Tzv.) Kosovo će sedeti za stolom i razgovarati o važnim pitanjima kao što je pitanje nestalih osoba - rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Ona je naglasila da Priština neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.

- Već sam ranije izjavila, to je zajednički sporazum tri institucije, jer svaki stav koordinišemo sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem i predsednikom parlamenta, a tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo. Naš odgovor je da je genocid počinjen na (tzv.) Kosovu. Priprema tužbe mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja nam pomogne da postignemo pravdu - rekla je Osmani.

Osmani je rekla da je sa Borutom Pahorom razgovarala o ubrzanju evropskih integracija celog regiona i tvrdi da je tzv. Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

​Ona je rekla i da je Pahor, tokom sastanka, ocenio da će liberalizacija viznog režima "ojačati kredibilitet Evropske unije na (tzv.) Kosovu".

Pahor je rekao da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i najavio da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenom „non pejperu“, čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju.

- Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na predstojećem samitu da nastave proces proširenja i reforme - poručio je Pahor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega