U Parizu neguju srpsku tradiciju: Veče u čast Svetog Save

G. Čvorović

25. 01. 2020. u 22:28

Svetosavska akademija održana u gradu svetlosti. Na svečanosti deca, ne zaboravljaju otadžbinu

У Паризу негују српску традицију: Вече у част Светог Саве

Srpski mališani na Svetosavskoj akademiji u rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu Foto G. Čvorović

OD STALNOG DOPISNIKA - PARIZ

TRADICIONALNA Svetosavska akademija održana je i u Parizu. U čast Svetog Save, Srbi iz Grada svetlosti okupili su se u petak uveče u rezidenciji ambasadora Srbije. Izveden je kulturno-umetnički program, a prednjačili su đaci iz dopunske škole na srpskom jeziku.

- U školi smo učili o Svetom Savi. Važan je zato što je bio prvi arhiepiskop i zato što je osnovao prvu školu. Drago mi je što sam učestvovala na ovoj priredbi. Treba da negujemo našu tradiciju - kaže, za "Novosti", desetogodišnja devojčica Sava Stanisavac koja u Parizu živi od svoje treće godine i već ide u peti razred.

Među velikim brojem naše dece, bili su i brat i sestra, Doris (7) i Vuk (9) Đurđević. Stanuju blizu aerodroma "Šarl de Gol". Došli su sa mamom i tatom Dejanom i Jelenom, a kao i ostali, recitovali su svoje pesmice, koje su specijalno, sami, napisali za ovu priliku.

- Sa bratom kod kuće pričam samo srpski - kaže Doris, koja nije imala tremu ni pred publikom, ni u izjavi za novine.

- Idemo u našu školu da ne zaboravimo jezik i naučimo geografiju Srbije - dodaje njen stariji brat.

U organizaciji Saveza Srba Francuske i Udruženja "Singiart Mondokult" Petra Gojkovića, nastupili su đaci Školskog centra pri Crkvi Sveti Sava, Škole "Jelena Anžujska" koji su bili u srednjovekovnim kostimima i iz 39 odeljenja Dopunske škole na srpskom jeziku Minstarstva prosvete Srbije.

Nastupili su i Madam Piano, Maja Petrović, grupa "Svilen konac" i Loran Prokopović, dok su sinoć učesnici Svetosavskog bala, takođe tradicionalno, plovili Senom.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije