Najneizvesniji izbori u Hrvatskoj

Novosti Online / J.KERBLER

nedelja, 05. 07. 2020. u 09:37

Најнеизвеснији избори у Хрватској

Foto: EPA

Ankete pokazuju izjednačenost HDZ-a i Restart koalicije koju je okupio SDP, ali i dobar uspeh Domovinskog pokreta Miroslava Škore
ZAGREB: Od stalnog dopisnika


Izbori u Hrvatskoj, u vreme korone i galopirajuće ekonomske krize, najneizvesniji su do sada, a bez obzira ko u nedelju uveče bude relativni izborni pobednik pitanje je i hoće li moći da sastavi novu vladu.


Ankete pokazuju izjednačenost HDZ-a i Restart koalicije koju je okupio SDP, ali i dobar uspeh Domovinskog pokreta Miroslava Škore, što znači da bez njih teško da će iko moći postići većinu u parlamentu. Osam manjinskih poslanika, među kojima tri srpska, takođe bi mogli da odluče hrvatske izbore, ali u igri su sve kombinacije, od toga da građani Hrvatske ponovo izađu na izbore do toga da u konačnici SDP i HDZ stvore veliku koaliciju.


Nakon izbora na dnevni red doći će i lične sudbine gubitnika, pre svega Andreja Plenkovića i šefa SDP-a Davora Bernardića. Teško da će gubitnik ostati na čelu stranke, a u slučaju poraza došla bi u pitanje i evropska karijera sadašnjeg premijera Plenkovića. Do sada je drugi mandat izborio jedino bivši premijer Ivo sanader koji je na odsluženju dugogodišnje zatvorske kazne zbog korupcije.


Kampanja je bila u znaku epidemije korone i prepucavanja da li je premijer Andrej Plenković nakon rukovanja sa Novakom Đokovićem trebao u samoizolaciju ili ne. Sam premijer se četiri puta testirao i svaki je put bio negativan, a onda je drugi čovek SDP-a Rajko Ostojić, inače poznati lekar sam sebi prepisao samoizolaciju jer je bio u kontaktu sa jednim zaraženim članom stranke. Uz objašnjenje da tako treba da postupi odgovoran čovek, da bi se u javnosti pojavio za tri dana.


U toku kampanje bilo je i vređanja, ali manje nego inače, iako su pale neke teške reči. Domovinski pokret prvača Miroslava Škore dobar deo kampanje gradio je na pritiscima prema Srbima u Hrvatskoj i njihovom lideru Miloradu Pupovcu, dok je Restart koalicija tvrdila da Hrvatskoj treba posve novi početak, jerje HDZ simbol za korupciju i lopovluk. Istovremeno je HDZ promovisao svog predsednika Andreja Plenkovića kao čoveka koji zemlji donosi bezbednost, ali i dvadesetak milijardi evra iz evropskih fondova.


AP photo


Na hrvatskim izborima moći će da glasaju i zaraženi od korone i oni koji su u samoizolaciji, time da će ih obići članovi izbornih tela i bez direktnog kontakta sa njima omogućiti im izjašnjavanje. Na izborna mesta građani ulaze jedan po jedan, uz preporuku da se što manje tamo zadržavaju.


Pročitajte još: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Srpskoj manjini zagarantovana tri mandata


Na hrvatskoj političkoj sceni uz Škoru pojavile su se još neke manje, pre svega leve stranke, poput Možemo i Stranke bezimena i prezimena, ali im ankete ne daju previše izgleda za ulazak u parlament. Ako ipak uspeju dobiti dovoljno glasova gotovo je sigurno da će se pridružiti levoj koaliciji. Od aktivne politike na ovim izborima su se mnogi oprostili, poput Vesne Pusić, ali se u izbornu trku upustio i bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.


AP photo


Kampanja SDSS-a bila je dobra i lansirali su apsolutno najbolji spot, ”Pupi je kriv za sve”, koji se video u kampanji. Pupovac se ne izjašnjava sa kime će SDSS koalirati nakon izbora, ali je gotovo sigurno da neće pristati na saradnju sa Škorinim Domovinskim pokretom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije