Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Srpskoj manjini zagarantovana tri mandata

Tanjug

nedelja, 05. 07. 2020. u 07:07

Парламентарни избори у Хрватској: Српској мањини загарантована три мандата

Foto Tanjug/HINA

U Hrvatskoj su u 7.00 sati otvorena biračka mesta na 10. parlamentarnim izborima od sticanja samostalnosti, na kojima učestvuju 192 liste sa 2.700 kandidata
U Hrvatskoj su u 7.00 sati otvorena biračka mesta na 10. parlamentarnim izborima od sticanja samostalnosti, na kojima učestvuju 192 liste sa 2.700 kandidata.


Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86 miliona birača, koji će u Hrvatskoj i inostranstvu glasati na oko 7.000 biračkih mesta.


Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prve nezvanične rezltate Državno izborno poverenistvo (DiP) će početi da objavljuje od 21 sat.


Hrvatski parlament ima 151 poslanika, a glavna borba za mandate će se voditi između lista sada vladajućeg HDZ-a premijera Andreja Plankovića i SDP-a koji predvodi Davor Bernardić, dok u anketama treće mesto zauzima Domovinski pokret Miroslava Škore.


Srpska manjina ima zagarantovana tri poslanička mandata, a kandidati su iz SDS S i DS S.


U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata.


U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.


Na izbornim listama su 41 odsto žene, a prosečna starost kandidata je 48,6 godina.


Izbore će pratiti gotovo 8.700 posmatrača, a na sprovođenju izbora biće angažovano oko 75.000 ljudi.


Foto Tanjug/HINA


U MOSTARU GUŽVE NA BIRAČKIM MESTIMA NA HRVATSKIM IZBORIMA


Na biralištima u Mostaru na kojima glasaju državljani Hrvatske jutros su velike gužve, a redovi su već u 7 sati ujutro bili dugi stotinak metara, prenosi portal Indeks.


Izbori u sedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inostranstvu počeli su juče ujutro.


U BiH je glasačima dostupno 45 birališta. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjaluci (2).


Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri poslanika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.


Pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima 3,86 miliona birača, koji će u Hrvatskoj i inostranstvu glasati na oko 7.000 biračkih mesta.


Birališta se zatvaraju u 19 sati, a prve nezvanične rezltate Državno izborno povereništvo (DiP) će početi da objavljuje od 21 sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije