ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš, apsolutna zvezda bitke protiv korona vurusa i do nedavna samo poznati hirurg, nova je nada HDZ-a na izborima u julu.


Beroš će u Dalmaciji zameniti na vrhu liste bivšeg ministra odbrane Damira Krstičevića koji se očito potpuno povukao iz politike. Iako nema nikakvo stranačko iskustvo niti je učestvovao na dosadašnjim izborima HDZ polaže nadu baš u Beroša, koji je vodio tim epidemiologa i postigao dobre rezultate u kontroli epidemije.


Prihvatiću funkcije koje mi se nametnu, a verujem da će me birači gledati kroz program”, kaže profesor Beroš, koji je i na ministarsko mesto došao pred sam kraj mandata ove vlade, kada je bivši ministar Milan Kujundžić imao problema sa prijavom imovine. Odmah kako je seo u ministarsku fotelju počela je kriza sa koronavirusom, a Beroš je okupio tim koji je sprečio da se epidemija proširi.


Hrvatska je bila jedna od najsupešnijih zemalja u prvom talasu epidemije, ali je na kraju ustanovljeno da su svi članovi Nacionalnog štaba civilne zaštite bili članovi HDZ-a. Donošene su i neke političke odluke, poput pogodovanja crkvi i amnestiranja nekih direktora domova za stare koji nisu na vreme reagovali na epidemiju, što je dovelo do smrti mnogih štićenika. Ustanovilo se da su to HDZ-ovi kadrovi, iza kojih su stajali i visokorangirani članovi stranke.


Ako HDZ ne pobedi u Dalmaciji, sa Berošem na čelu, teško da će biti relativni izborni pobednik,a time su i znatno umanjene šanse da Andrej Plenković ponovo sastavi vladu. Popularnost ministra koji je poreklom sa Hvara zasigurno će pomoći stranci, ali ostaje njegovo neiskustvo u gruboj politici, koja pogotovo izbije na videlok pred svake izbore.