Solidarnost sa našim kolegom i protest zbog eskalacije režimske torture: Udruženje novinara Crne Gore osudilo hapšenje dopisnika Novosti

NovostiOnline

14. 05. 2020. u 15:26

Policajci su nasrnuli uz viku na kolegu Kadića, koji je zadržao pribranost i mirno im pojasnio ko je i "zašto snima"

Солидарност са нашим колегом и протест због ескалације режимске тортуре: Удружење новинара Црне Горе осудило хапшење дописника Новости

Veliša Kadić

Sinoć je nepoznata grupa nasilnika u uniformama policije Crne Gore, napravila kraću pauzu u prebijanju građana Nikšića i, bez ijednog razumu shvatljivog povoda, uhapsili i povrijedili našeg kolegu Velišu Kadića, dopisnika "Večernjih novosti".


Veliša Kadić je baš u tom trenutku snimao scenu premlaćivanja jednog mladića iz Nikšića, obavljajući svoj posao savjesno i profesionalno i, za razliku od maskiranih siledžija, nosio vidno istaknutunovinarsku identifikaciju.


Policajci su nasrnuli uz viku na kolegu Kadića, koji je zadržao pribranost i mirno im pojasnio ko je i "zašto snima".


Kako su dosadašnji primjeri policijske brutalnosti prema novinarima u Crnoj Gori ostali nekažnjeni, a institucije sistema namjerno jalove i nedopustivo nezainteresovane u procesuiranju nasilnika koje plaća ovaj isti narod koji prebijaju, nikšićki policajci i nisu mogli da znaju da je to što čine zločin protiv demokratije i javne riječi, gušenje slobode medija, osnovnih ljudskih prava i sloboda i prava javnosti da zna istinu!


Manirom egzekutora staljinističkog NKVD-a, maskirane siledžije su prvo uništili dokaze i izbrisali snimljeni materijal, a potom, za svaki slučaj, tokom sprovođenja prema stanici policije, sasuli Veliši Kadiću hemijsko sredstvo "biber sprej" u oči i tako mu potpuno onesposobili vid.


Udruženje novinara Crne Gore zna da će ovaj protest ostati bez reakcije.


Javljamo se u znak solidarnosti sa čovekom i kolegom za ponos i nosiocem najviših nagrada u novinarstvu, koji služi na čast i državi i "Večernjim Novostima"i našem Udruženju.


Udruženje novinara Crne Gore javno iskazuje protest i zbog eskalacije režimske torture i hapšenja koja su u toku ovih dana i poručujemo da časni crnogorski novinari odlično vide blizinu dana njihovog odlaska sa uzurpiranih pozicija, makar nam sve suzavce i bojne otrove sasuli u oči, to se ne može više promijeniti.


Vaše zločinjenje prema Crnoj Gori i njenom narodu se podržava od namnoženih hijena i uzurpatora časnog i odgovornog novinarskog zvanja, koji su postali tamničari istine i neprijatelji sopstvenog naroda dok ispunjavaju propagandne ciljeve zla.


Svako će dobiti što je zaslužio: mi batine ili metak, a vi sramotu u najbližoj budućnosti. Mi znamo šta nas čeka, ali nećemo prestati da svedočimo istinu i da se stidimo vašeg sramnog sluganjstva, ali vi na žalost ne znate šta je stid, a biće vam kasno kada to spoznate, jer će vas "prstom kazivati".


Ovaj dopis šaljemo Ambasadi SAD-a kao najuticajnijem faktoru u državi, ali i besmislenoj delegaciji EU koja se najviše trudi da se poredak zla održi do potpune propasti države i naroda Crne Gore.


Kolegi Veliši Kadiću želimo brzo ozdravljenje i šaljemo mu jedino što imamo - bratsku i kolegijalnu solidarnost. Molimo kolege novinare da se paze, jer će biti mete u narednim danima, podsjećamo da je dužnost novinara da istraje u svjedočenju istine i da to nema alternativu u našem poslu.


Neka nam je svima Bog u pomoć da izdržimo i podržimo svoj narod u teškoj borbi za slobodu koja ga čeka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije