U OPŠTOJ bolnici Bar u izolaciji su 82 zdravstvena radnika, od toga 24 lekara, 52 medicinske sestre i šest radnika koji održavaju higijenu. Šefica Operativnog štaba Vesna Miranović, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa stanjem u Opštoj bolnici Bar, navela je da barska bolnica trenutno funkcioniše uz ispomoć lekara Kliničkog centra Crne Gore.

- Dva lekara i jedna medicinska sestra Opšte bolnice Bar su pozitivni na kovid 19. U ovom momentu ne nedostaje zdravstvenih radnika nijednog profila. Imamo dovoljan broj anesteziologa, infektologa, epidemiologa - kazao je rukovodilac Kriznog tima dr Ranko Lazović, dodavši da samo Institut za javno zdravlje ima 22 epidemiologa.
Dr Lazović kazao je da Crna Gora raspolaže sa 2.300 lekara, uključujući i one u penziji, kao i sa 3.323 medicinske sestre.

- Sistem je doveden do nivoa na kome mogu pozavideti ne samo u okruženju, nego i sve evropske zemlje. Međutm, bolest je tako opaka da su naše mogućnosti, uz svu volju i znanje, veoma limitirane, kao i u svim zemljama u svetu - rekao je dr Lazović.

On je istakao da je zdravstveni sistem sabrao iskustva Kine, Nemačke, Francuske i Italije i da su sublimirani njihovi protokoli, i da Crna Gora koristi te protokole.
- Jedan broj lekara bolnice u Baru nalazi se u samoizolaciji, što znači da će oni za period od 14 + 14 dana biti funkcionalno spremni da budu rezervna snaga u periodu koji dolazi. Dakle, bez obzira na to što se čini da smo izgubili, biće spremni da priteknu u pomoć onda kada se iscrpi medicinsko osoblje koje je u tom momentu aktivno u procesu zbrinjavanja pacijenata - rekla je Miranovićeva.

BERANE: ĐUKANOVIĆ OBIŠAO BOLNICU

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović u četvrtak je obišao Opštu bolnicu u Beranama koja je regionalni centar za sever Crne Gore i upoznao se sa spremnošću i kapacitetima za prijem i lečenje pacijenata inficiranih virusom korona. U Beranama su boravili i ministar odbrane Predrag Bošković, direktor KC Jevto Eraković i šef Kriznog medicinskog štaba dr Ranko Lazović.

- Sistem Crne Gore uspešno funkcioniše. Uspeli smo da sprečimo ulazak virusa korona u Crnu Goru u nekoj ranijoj fazi, a do sada se uspešno nosimo sa njim i sprečavamo njegovo nekontrolisano širenje, tako da možemo kazati da je situacija u Crnoj Gori pod kontrolom - rekao je Đukanović.M. S.


CELO SELO U BLOKADI

IZ Instituta za javno zdravlje je potvrđeno da je registrovano još pet novih slučajeva zaraženih virusom korona na području opštine Bijelo Polje, čime se ukupan broj obolelih povećao na šest. Zato su svi iz sela Biokovac, u mesnoj zajednici Grab - Kičava, stavljeni u kućnu izolaciju. U ovom selu uzorci su uzeti od 27 osoba, a kako je potvrđeno svi novozaraženi su povezani sa prvim slučajem oboljenja virusom korona koji se pojavio u Bijelom Polju.

Prvi slučaj infekcije virusom korona registrovan je kod žene koja je iz Bara doputovala u posetu rodbini u ovom selu. Posle otkrivanja zaraze, ona je prebačena na lečenje u Bar... M.S.