Ratni zločini u Osijeku: Svedočenjima nastavljeno suđenje Glavašu

Tanjug

ponedeljak, 09. 03. 2020. u 16:25

Ратни злочини у Осијеку: Сведочењима настављено суђење Главашу

Branimir Glavaš Foto Tanjug / AP

Osječki ratni gradonačelnik Zlatko Kramarić svedočio je na danas na ponovljenom suđenju ratnom zločincu, Branimiru Glavašu, i ostalima za ubistva u slučajevima „garaža“ i „selotejp“
Osječki ratni gradonačelnik Zlatko Kramarić svedočio je na danas na ponovljenom suđenju ratnom zločincu, Branimiru Glavašu, i ostalima za ubistva u slučajevima „garaža“ i „selotejp“ tvrdnjom da, osim u medijima, nikada nije čuo da je Glavaš naređivao zlostavljanja i ubijanja srpskih civila.

"Nisam čuo da je Glavaš ikoga zlostavljao i ubijao niti se predamnom iko usudio tako nešto da kaže. Da sam tako nešto čuo, zasigurno bih reagovao", rekao je nekadašnji gradonačelnik Kramarić, koji je sada na dužnosti ambasadora Hrvatske u Tirani.

Kramarić tvrdi i da tokom rata u Osijeku nikada nije video vozilo sa natpisom "Branimirova osječka bojna" (BOB), iako se "kretao gradom noć i dan", a dodao je da je naziv te jedinice medijska konstrukcija koja se pojavila sredinom 90-ih godina.

Kramarić je, prenosi Hina, kazao da se u Rovinju sastao s Krunoslavom Fehirom s kojim se, kako je rekao, sastao iz iz radoznalosti. Taj susret je, dodao je, predložio novinar Drago Hedl.

Upitan u kakvim je odnosima bio s Glavašem, Kramarić je rekao da su njih dvojica suprotnih političkih stavova, ali da su korektno sarađivali.

Na današnjem suđenju Glavašu svedočio je i pakrački policajac Džemal Paloš, koji je izjavio da nema nikakvih saznanja o zlostavljanjima i ubistvima civila srpske nacionalnosti u Osijeku.

Paloš je kazao da je izdavao oružje isključivo pakračkim dobrovljcima, negirajući da je imao kontakte s Glavašem.

Paloš je inače, krajem 2018. osuđen na četiri godine zatvora zbog ubistva Ante Škembera godinu i po ranije na autobuskoj stanici u Novom Zagrebu.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a sada poslanik u Saboru od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubistvo osiječekih Srba.

Ponovljeno suđenje u slučajevima žgaražaž i žselotejpž zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom januara ukinuo odluku vanraspravnog veća zagrebačkoga Županijskog suda iz marta prošle godine, prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim saoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud.

Glavaš je do tada odležao većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gde je pobegao uoči izricanja prve presude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

KAD USTASA SVEDOCI PROTIV USTASE

09.03.2020. 16:46

Bolje reci: KAD USTASA SVEDOCI U KORIST USTASE. Dali vredi uopste da mi ovakve vesti (od Tanjuga) citamo u nasim novinama?

Simon

09.03.2020. 17:00

Nastavlja se lakrdija sa hrvatskim pravosudjem.Sve unapred rezirano i dogovoreno kako da se oslobodi tog krvnika Glavasa.Srbijo i srpsko pravosudje uci i vrati.

bager

09.03.2020. 17:53

Zato ne pozovu prebijane i mucene srbe iz sela oko Osijeka ,,one seljake sto su pokupili po njivama i tukli ih danima da na silu izjave da su cetnici,licno je nekoliko njih tukao Glavas a jedan je i umro od silnih batina,,svedoka ima jos uvek namerno zovu svoje koji ce svedociti da nikad nista nisu culi ,ma reci ce da je Glavas poput Degola iz Osijeckih salona vodio obrambeni rat,,lakrdija o prevara,,jos nagraditi i platiti mu navodno lezanje u zatvoru,( gde nije proveo ni dana )

Ivan Zgrozeni

09.03.2020. 18:12

Nije mi jasno kako moze biti osudjen u Krvatskoj a izdrzavati kaznu u BiH. Isto tako, Fikret Abdic iz BiH je sudjen u Karlovcu u Krvatskoj za ratne zlocine u BiH i proglasenje AP Zapadna Bosna. Neka mi neko objasni kako je to moguce. Da li NDH opet obuhvata i BiH?

Догодине у Блајбургу

09.03.2020. 18:17

Ма вероватно су осијечки срби, сами пили киселину из акомулатора, пржили се струјом, и бацали завезани у Драву, да би "напакостили и оцрнили предиван и хуман хрватски народ, и дивне комшије налик Главашу, Мерчепу , Крамарићу и тисућама сличних"....умоболника и психопата.Нажалост, штета што немамо пре свега државнике, а ни службу налик Мосаду или КГБ-у, да реше овакве случајеве, како доликује.

Kroko

09.03.2020. 19:04

Tako se to radi.... Niko neda svog druga,saborca i zemljaka osim srba koji su svoje sami pohapsili i velikodusno predali neprijatelju da se izivljava...