Radi svaki četvrti đetić: Zabrinjavanjući izveštaj Zavoda za zapošljavanje, lane na spisku 37.616 nezaposlenih

V. KADIĆ

ponedeljak, 24. 02. 2020. u 16:30

Ради сваки четврти ђетић: Забрињавањући извештај Завода за запошљавање, лане на списку 37.616 незапослених

Među ljudima koji ne rade veliki broj diplomiranih ekonomista, pravnika, inženjera...

Na birou čak 7.756 visokoškolaca, od toga 240 magistara i 16 doktora nauka

NEZAPOSLENOST postaje sve više rak-rana crnogorskog društva. To pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje prema kojima je krajem prošle godine bilo 37.616 nezaposlenih, od čega je 25.454 razvrstano u 98 zanimanja i radnih oblasti, dok njih 12.162 nema zanimanje ni kvalifikacije. Posao čeka čak 7.756 visokoškolaca, od čega i 240 magistara i 16 doktora nauka!

Na čekanju su diplomirani ekonomisti - 1.120, od čega i 34 magistra i troje doktora ekonomskih nauka. Diplomiranih pravnika je nešto manje - 926, od čega je 13 magistara. Bez posla je 980 diplomiranih vaspitača i nastavnika društveno-humanitarnog smera, uz 15 magistara i jednog doktora iz te oblasti. Bez posla su i 64 nastavnika prirodno-matematičkog smera i 75 nastavnika fizičke kulture, od kojih je troje i magistriralo. Nezaposlenih diplomiranih menadžera i organizatora je 821, od čega 42 magistra.

- Svaka četvrta osoba u Crnoj Gori je zaposlena, na njen račun dođu po jedan učenik, penzioner i nezaposleni, ili radnik na crno - komentariše za "Novosti" mr Vesko Pejak, predsednik pokreta Alternativa. - Da bi ekonomski sistem Crne Gore bio održiv na dugi rok, potrebno je da na ove tri osobe dođe makar devet radnika. Ekonomija i zaposlenost obično su poslednje teme o kojima se raspravlja u državnom parlamentu, a pitanje plata i prava radnika su obično među najmanje pominjanim temama u Crnoj Gori.


PROČITAJTE JOŠ: Mitropolit Amfilohije odlikovao Beogradski sindikat: Jedan od članova BS uspeo da uđe u Crnu Goru i bio je na litiji od Starog Aerodroma do Hrama (FOTO)


Statistički podaci govore da u Crnoj Gori ima 379.130 građana od 19 do 65 godina. Od tog broja zaposleno je oko 178.000, dok više od 105.000 građana radi na crno ili nemaju nikakav posao!

BEZ POSLA I LEKARI NA evidenciji Zavoda za nezaposlene nalazi se 271 lekar i 67 stomatologa, od tog broja i troje magistara. Posao čekaju i 21 diplomirani farmaceut i jedan doktor farmacije.

- Reč je o studentima, nezaposlenima i penzionerima. Ono što brine jeste činjenica da u zemlji imamo najmanje 100.000 nezaposlenih koji čekaju posao duže od tri godine - dodaje Pejak. - Zbog toliko nezaposlenih radnika, zarade u Crnoj Gori će morati da padaju.

Uprkos tome što su turizam i hotelijerstvo strateška grana razvoja Crne Gore, bez posla je 386 onih koji su završili fakultet iz tih oblasti! Među nezaposlenima ima onih koji su diplomirali odbranu i bezbednost, ili imaju diplomu fakulteta iz oblasti prirodno-matematičkih zanimanja. Na posao čekaju i brodari i pomoraci, inženjeri računarstva, diplomci sa poljoprivrednih fakulteta, veterine, tehnolozi, građevinski inženjeri, arhitekte...


Vesko Pejak

REŠENjE

VESKO Pejak podseća da je sve više mladih koji izlazak iz nezavidne situacije traže u odlasku iz zemlje.

- Ako želimo da Crna Gora opstane, moramo sav raspoloživi novac uložiti u otvaranje novih radnih mesta. Pustimo priče o auto-putu. Neophodno je da taj novac podelimo mladim preduzetnicima koji bi otvorili mala preduzeća. Sa milion evra moguće je otvoriti deset malih uspešnih kompanija, a u njima zaposliti najmanje od 150 do 300 ljudi - smatra Pejak.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije