AKO treba i prisustvom da potvrdim da je bilo genocida u Srebrenici - dolazim!

Ova izjava Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, na sarajevskoj TV Fejs podigla je na noge Crnogorce, posebno učesnike ratova od 1990. do 1999.

- Još jedna u nizu sramnih i lažnih Đukanovićevih izjava kojima želi da osramoti Vojsku Jugoslavije i Crnogorce, pripadnike časnih jedinica, kojima se i danas ponosimo. To što on čini je njegova bruka, a ne Crne Gore i crnogorskih vojnika. Svi ratovi devedesetih godina dešavali su se u vreme njegove vladavine, kada je sebe predstavljao patriotom i braniteljem srpstva. Tada je, kako je govorio, više voleo šah od šahovnice. Očigledno pritisnut stranim mentorima, danas mora da peva kako drugi sviraju - kaže, za "Novosti", Radan Nikolić, predsednik crnogorskog Udruženja boraca ratova od 1990. godine.

Dodaje i da nijedan zvaničnik aktuelne vlasti u Crnoj Gori nikada nije osudio zločine nad svojim državljanima na prostoru bivše Jugoslavije. Milo Đukanović se nije udostojio da oda počast njegovim Nikšićanima, rezervistima bivše JNA koji su zverski mučeni i ubijeni u sabirnom centru "Lora" kod Splita, kao i u drugim mučilištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali i na Kosovu i Metohiji.

Iako se očekivalo da će posle prvih razgovora o spornom Zakonu o veroispovesti koji su poveli predstavnici Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske doći do smirivanja tenzija, to se nije dogodilo. U međuvremenu su usledili još jači napadi na mitropolita Amfilohija, SPC i njene vernike.

Budimir Aleksić, poslanik Nove srpske demokratije, podseća, za "Novosti", na izjavu koju je svojevremeno dao Tomo Kovač (MUP Republike Srpske), koji je javno zahvaljivao Đukanoviću, kao premijeru Crne Gore, i njegovoj vladi za pomoć koju je tada slala zvanična Podgorica.

- Milo je zdušno pomagao akciju oslobađanja Srebrenice od 28. divizije armije BiH, kojom je komandovao Naser Orić. Vojsci Republike Srpske obezbeđivao je gorivo, to nikada nije ni demantovao - kaže Aleksić. - Sada isti taj Đukanović prihvata narativ o Srbima kao jedinim krivcima za rušenje Jugoslavije i za sve ratove u to vreme! Milo je svojevremeno podržavao i kanonsko-pravni status SPC u Crnoj Gori, obavezao se pred patrijarhom Pavlom i Sinodom 1998. da će štititi poziciju SPC, kakao je tada govorio - u odnosu na nepostojeću i kanonski nepriznatu nevladinu organizaciju CPC. Đukanović je napravio zaokret o svim pitanjima i danas polemiše sa Milom od pre dvadeset godina!


POSLANICA VESNA MARKOVIĆ: PODGORICA DISKRIMINIŠE SRPSKI NAROD I SPC

PARLAMENTARNA skupština OEBS mora da se uključi u dešavanja u Crnoj Gori i osudi kršenje međunarodnih standarda koje se događa u ovoj zemlji posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, rekla je za "Novosti", Vesna Marković, srpska poslanica na zasedanju Parlamentarne skupštine ove organizacije, koja je sa kolegama Dušicom Stojković i Branimirom Jovanovićem na zimskom zasedanju u Beču govorila u okviru opšte debate.

- O onome šta se dešava u Crnoj Gori čulo je 323 poslanika iz 56 zemalja, što nam je bilo najbitnije. Srbija će i ubuduće koristiti svaku priliku na svim međunarodnim forumima da pokrene ovo pitanje i predstavi svima koliko malo prava Srbi u Crnoj Gori imaju uprkos svojoj brojnosti - kaže Markovićeva.

Ona je poslanicima u Beču ukazala da se tamošnja vlast diskriminatorski odnosi prema SPC, kao i da se građani mirnim litijama tome suprotstavljaju. Markovićeva je naglasila da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja susednih zemalja, ali ima obavezu da štiti osnovna ljudska prava Srba koji žive u njima.

Ona je dodala da su rešenja iz Zakona o slobodi veroispovesti diskriminatorna, jer se isključivo odnose na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori. Zato je pred kolegama poslanicima naglasila i da je pravni subjektivitet Rimokatoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici i Jeverskoj zajednici, koje takođe nisu bile prijavljene prema odredbama Zakona iz 1977. godine, izričito priznat ugovorima koje su zaključile sa državom. (S. B. M.)


UPIRE PRSTOM BEZ IKAKVIH DOKAZA

MILU Đukanoviću, kao osnivaču nove vere i crkve, nije potreban dokaz da bi za razbijanje SFRJ okrivio Srbe, i da zločin u Srebrenici nazove genocidom, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Za veru nije potreban dokaz, zato Đukanović i može da za razbijanje SFRJ okrivi Srbe. Ne napad slovenačkih separatista na JNA, ne ubijanje Srba u gradovima od Tuđmanovih ustaša, ne preglasavanje Srba u BiH i sprovođenje Islamske deklaracije, ne zločine OVK i NATO agresiju. Zato mu je zločin u Srebrenici genocid, a 3.000 ubijenih Srba u Podrinju nije vredno ni pomena - rekao je Vulin.


PRETNjE

DIREKTOR Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša saopštio je da je ta institucija pokrenula kontrolu u svim verskim zajednicama zbog duga koji, kako tvrdi, ima Mitropolija crnogorsko-primorska i upozorio da će, ako ne plati poreski dug dobrovoljno, naplata biti prinudna. Mugoša je na tviter-nalogu Uprave napisao: "Poreski dug za 38 prijavljenih sveštenika premašio je 300.000 evra, a procenjuje se da je ukupni dug višemilionski".