AGENCIJA za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsila je dve osobe zbog sumnje da su umešane u krijumčarenje više od tone kokaina, vrednog oko 50 miliona evra, koji je trebalo da završi na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno "Novostima", kokain je otkriven i zaplenjen u više kontejnera u jednoj luci u Italiji i bio je skriven u kutijama s bananama. U okviru velike međunarodne akcije istražioci su kontejnere vratili u opticaj, kako bi se otkrila njihova krajnja destinacija, i veći deo je završio u BiH, a manji u Makedoniji.

Pored dvojice državljana BiH, akcijom je obuhvaćeno više ljudi iz Italije, Crne Gore i Makedonije, gde su uhapšene četiri osobe.


PROČITAJTE JOŠ - OPASNE BANANE: Policija pronašla drogu u veštačkom voću (VIDEO)


Izvor blizak istrazi kaže da je akcija pokrenuta nakon što je italijanska policija došla do operativnih podataka o krijumčarenju veće količine narkotika, koji su išli prema Balkanu, pa su organizovali tajno praćenje osumnjičenih, kao i droge.

- U jednoj luci Italijani su otkrili više kontejnera s kokainom, prikrivenog bananama. Radilo se o pošiljci koja je bila adresirana na luku Bar u Crnoj Gori. Istražioci su u njima pronašli i zaplenili 970 paketa sa 1.128 kilograma kokaina - kaže izvor blizak istrazi.


SNABDEVALI EVROPU

- PRETPOSTAVLjA se da je kokain u daljem transportu, preko balkanskih zemalja, bio namenjen narko-tržištu zemalja Evropske unije. U interesu istrage, ne možemo davati više informacija - istakao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.